Doeltreffende verwennerij

Critical Decision (Executive Decision). Regie: Stuart Baird. Met: Kurt Russell, Steven Seagal, Halle Berry, John Leguizamo, David Suchet. In: 50 theaters.

Het enige dat ik wist voordat ik de film Critical Decision zag was dat de originele Amerikaanse titel Executive Decision gewijzigd was, omdat die stomme buitenlanders niet weten dat daarmee gedoeld wordt op een beslissing van de president en de gezamenlijke chefs-van-staf.

Niets van het verhaaltje weten is de optimale conditie om te kunnen genieten van zo'n pretentieloze, gladde, maar doeltreffende actiefilm.

Producent Joel Silver, de specialist op dit gebied, zorgt ervoor dat de kijker voortdurend van de ene verrassing in de andere valt, terwijl hij tegelijkertijd het gevoel heeft het allemaal al eens eerder te hebben gezien.

Een surprise is bijvoorbeeld het al na een half uur, zonder veel omhaal maar tamelijk definitief, uit de film verdwijnen van ster Steven Seagal, doorgaans de onbetwiste alleenheerser in dit genre. Zijn missie was om in de lucht een einde te maken aan de kaping van een Amerikaans passagiersvliegtuig door snode Arabische terroristen. Het commando wordt overgenomen door zijn ondergeschikten, aangevuld met een burger van de CIA in smoking (Kurt Russell) en een onhandige ingenieur (Oliver Platt). Critical Decision is voor de liefhebbers genieten van bekende clichés uit de Airport-serie, verpakt in morbide humor. Het scenario is van de gebroeders Thomas (Predator), de regie is in handen van de debuterende Stuart Baird, die wel eerder Superman, Lethal Weapon en Die Hard 2 monteerde. Critical Decision is dus vakwerk en verwennerij van een ieder die zich verheugt over het feit dat film niet altijd kunst is.

    • Hans Beerekamp