Buma/Stemra pakt cd-piraterij aan

DEN HAAG, 24 APRIL. De auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en de cd-industrie hebben een plan van aanpak tegen cd-piraterij opgesteld. “We luiden de noodklok en geven hiermee een signaal af naar de overheid”, aldus een woordvoerder van de Buma/Stemra vanmorgen. De Opsporingsdienst van de Buma ondergaat een forse uitbreiding met extra inspecteurs.

De organisatie en de cd-industrie, verenigd in de NVPI, hebben steun gevraagd van de betrokken ministeries (Justitie, Cultuur, Financiën en Economische Zaken).

“Het gaat om georganiseerde criminaliteit die professioneel te werk gaat. Daar moet ook een professionele opsporing tegenover staan. We doen dat nu zelf met steun van de plaatselijke politie en justitie. Maar we willen meer ondersteuning.” De overheid is volgens de woordvoerder niet echt doordrongen van de omvang van het probleem. “We willen er voor zorgen dat de lokale politie en justitie zich hiervan meer bewust worden.” Per maand gaan er in Nederland 250.000 illegale cd's over de toonbank. De legale industrie lijdt hierdoor per jaar 120 tot 130 miljoen gulden aan omzetverlies. Miljoenen guldens aan auteursrechten gaan verloren. De organisatie vermoedt dat de piratenuitgaven uit het buitenland komen. “We hebben sterk de indruk dat ze niet in Nederland worden gemaakt. Hier kennen we de markt.” De illegale schijfjes komen vooral uit Oost-Europa, China en de Baltische Staten. “In Oost-Europa is niets geregeld op gebied van auteursrechten en daar betaal je vijf gulden voor een cd.”

De versterkte aanpak kost tientallen tot honderdduizenden guldens, schat de woordvoerder. “Dat geld is niet alleen nodig voor de opsporing, we willen ook meer voorlichting gaan geven, bijvoorbeeld aan de ontvangers van de cd's.” De branche-organisaties gaan de maatregelen in ieder geval doorvoeren. (ANP)