Zweden verlaagt rente met kwart procent

STOCKHOLM, 23 APRIL. De Zweedse centrale bank heeft vanmorgen de repo-rente met 25 basispunten verlaagd tot 6,9 procent. De repo-rente is in Zweden het belangrijkste rentetarief van de Riksbank.

De renteverlaging was de negende dit jaar, waardoor de repo-rente in minder dan een half jaar met twee procentpunten is gedaald in vergelijking met 8,91 procent begin dit jaar. Analisten verwachten dat de Riksbank donderdag bij de bijeenkomst van het bankbestuur ook twee andere belangrijke rentetarieven, voor beleningen en voor deposito's, zal verlagen. Tegelijk met de verlaging van de repo-rente haalde de Riksbank 34 miljard kroon (8 miljard gulden) uit de markt om de geldhoeveelheid te verkleinen.

De Riksbank heeft ruimte voor de renteverlaging door de lage inflatie op dit moment. Uitgaande van de huidige cijfers komt de inflatie dit jaar uit op 1,7 procent, ruim onder het gemiddelde in de Europese Unie (EU). Hiermee voldoet Zweden aan een criterium voor toetreding tot de Europese Monetaire en Economische Unie (EMU).

Het begrotingstekort ligt boven de vereiste 3 procent van het bbp en de staatsschuld ver boven de vereiste 80 procent van het bbp. Vorige week heeft de Zweedse regering een begroting gepresenteerd waarin straf wordt bezuinigd om het begrotingstekort volgend jaar te verkleinen en de staatsschuld te laten dalen. Deze begroting is goed ontvangen op de financiële markten, waar de rente op langlopende staatsleningen terugliep. (Reuter)