Winsten van oliefirma's in VS stijgen fors

NEW YORK, 23 APRIL. Amerikaanse oliemaatschappijen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar verrassend sterke resultaten behaald. Shell Oil zag zijn winst in de eerste drie maanden stijgen tot 483 miljoen dollar, 143 miljoen dollar meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse werkmaatschappij van Koninklijke/Shell Groep zag de omzet stijgen van 5,7 miljard dollar tot 6,4 miljard dollar. Het resultaat was beter dan de meeste analisten hadden verwacht.

De winststijging is voor een deel te danken aan bijzondere baten, die 98 miljoen dollar bedroegen. Deze inkomsten kwamen uit terugbetaling van belastingen en uit de verkoop van olie- en gasvelden. Het eerste kwartaal van vorig jaar waren die baten beperkt tot 37 miljoen dollar.

Ook de strenge winter in de Verenigde Staten droeg aan de betere resultaten bij. Hogere prijzen voor in het bijzonder gas en in mindere mate voor olie, en een toename van de produktie kwamen het resultaat ten goede. Minder goed ging het in de chemie, waar Shell Oil uitkwam op een winst van 89 miljoen dollar, een daling van 128 miljoen dollar tegenover de eerste drie maanden van vorig jaar.

Oliegigant Exxon zag zijn kwartaalwinst oplopen met 14 procent tot 1,86 miljard dollar netto. De kwartaalomzet steeg van 29,7 tot 31,2 miljard dollar. Mobil zag zijn winst over het eerste kwartaal stijgen met 16 procent tot 736 miljoen dollar. De omzet groeide met 6 procent tot 17,6 miljard dollar. In de chemiesector verdiende Mobil zeventig miljoen dollar, 104 miljoen dollar minder dan vorig jaar.

Chevron wist de winst over het eerste kwartaal met 34 procent op te voeren, tot 616 miljoen dollar. De omzet steeg met 14 procent tot 10,3 miljard dollar. Mobil en Chevron gaven aan dat de winst in hun raffinage-activiteit is gedrukt, door kosten die moesten worden gemaakt om minder vervuilende benzine in Californië te produceren. De winst van Texaco, dat geen chemische sector meer heeft, ging met 30 procent omhoog naar 386 miljoen dollar, terwijl de omzet steeg van 9,07 miljard tot 10,3 miljard dollar.

De winststijgingen waren volgens analisten mede mogelijk door voortgaande kostenreducties in olieproduktie en -exploratie. (KRF, AP)