Wens patiënte was onbekend; Huisarts in cel om niet correcte euthanasie

LEEUWARDEN, 23 APRIL. Een huisarts uit St.-Nicolaasga zit sinds vrijdag vast in een politiecel in Sneek op verdenking van het niet naleven van gedragsregels rond euthanasie.

De arts beëindigde donderdagavond het leven van een 72-jarige bewoonster van verzorgingshuis Doniahiem in St.-Nicolaasga. De vrouw had kanker. Ze zou hem hebben gevraagd haar te helpen omdat ze veel pijn had.

De dag na het overlijden schakelde de directie van het tehuis de hoofdinspecteur voor de volksgezondheid in, die adviseerde de zaak aan te kaarten bij justitie. Leiding en familie waren niet op de hoogte gesteld van de actieve levensbeindiging door de arts. Evenmin zou de vrouw, die vanaf begin maart in Doniahiem woonde, zich tegenover hen hebben uitgelaten over haar wens voor euthanasie.

Directeur Veenstra van Donahiem stelt dat de “duidelijke richtlijnen” voor het beëindigen van een leven van een ernstig zieke niet zouden zijn gevolgd. “Zo weten we niet of mevrouw een wilsbeschikking had.”

De arts is vrijdag gehoord door de politie en heeft een verklaring afgelegd. Op grond daarvan is hij aangehouden. Gisteren besloot de rechter-commissaris de huisarts voor tien dagen in bewaring te stellen.

Volgens de directeur waren er onder het personeel vragen gerezen over de plotselinge dood van de vrouw. “Ze was ernstig ziek, maar bevond zich niet in de stervensfase. De medewerkers hadden het erg moeilijk met haar overlijden. Toen bleek dat de huisarts de avond ervoor een bezoek had gebracht aan zijn patiënte, heb ik besloten de inspecteur in te lichten. Ik had de arts ook zelf opheldering kunnen vragen. Maar ik voel er niet voor om voor eigen rechter te spelen.”

De Leeuwarder officier van Justitie B. van der Lugt verklaart dat justitie vraagtekens zet bij de mate van zorgvuldigheid die de arts toepaste. “Euthanasie mag alleen onder een aantal strikte voorwaarden en waarborgen plaatsvinden. Er moet een zekere graad van controleerbaarheid zijn. We hebben de indruk dat die strikte voorwaarden niet of in onvoldoende mate zijn nageleefd door de arts.”

De advocaat van de huisarts, H. Anker uit Leeuwarden, vindt de voorlopige hechtenis “niet noodzakelijk en niet wenselijk”. “Mijn cliënt werkt volledig mee aan het onderzoek. Dan is het niet nodig om zo'n zwaar dwangmiddel toe te passen. Het komt zelden voor dat iemand voor een dergelijk feit nog eens tien dagen wordt vastgezet.” Anker zal de Raadkamer verzoeken de hechtenis op te heffen. Inhoudelijk wil hij niet op de zaak ingaan. De raadsman: “Zolang mijn cliënt vastzit ben ik daar terughoudend in. De detentie valt hem zwaar.”