Vogts roept op het verleden te vergeten

DEN HAAG, 23 APRIL. Wedstrijden die uit vriendschappelijke motieven worden gespeeld, bestaan eigenlijk niet meer. Zeker wanneer een Duits en een Nederlands voetbalelftal elkaar op het veld tegemoet treden, pleegt de ontmoeting een allerminst vriendschappelijk karakter te dragen. Toch zullen morgen in Rotterdam de beste spelers van Duitsland en Nederland in het kader van de verbetering van de Duits-Nederlandse betrekkingen (Projekt '74) een poging doen elkaar op zo sportief mogelijke wijze te bestrijden. Al is het alleen maar om de respectieve aanhangers ervan te doordringen dat er geen verband dient te bestaan tussen voetbal en oorlog.

De bondscoach der Duitsers, Berti Vogts, deed gistermiddag in het Haagse Hotel Des Indes, waar de Duitse selectie logeert, een beroep op de media het verleden te vergeten. Liever niet meer de finale van het wereldkampioenschap van 1974, waarin hijzelf met West-Duitsland Nederland met 2-1 versloeg, oprakelen. Niet meer herinneren aan het spuugincident tussen Rijkaard en Völler tijdens het WK-duel in 1990 in Italië en niet meer zeggen en schrijven dat Ronald Koeman tijdens het EK van 1988 zijn achterste afveegde met een Duits shirt. En “bitte” vooral wanneer er wordt gevoetbald zwijgen over wat zich een halve eeuw geleden heeft afgespeeld.

Helemaal gerust op een vreedzaam verloop van de ontmoeting tussen Duitsers en Nederlanders toonde Vogts zich nog niet. Hij zei dat hij de wedstrijd liever niet in Rotterdam had willen spelen, maar in Eindhoven. Zijn ervaring leerde hem dat in De Kuip het gevaar van de “hooligans” dreigt en dat in het Philips-stadion “meer respect” wordt getoond. Maar als gast heeft Duitsland zich neer te leggen bij wat de Nederlandse voetbalbond beslist, voegde hij er beleefdheidshalve aan toe. Waarop voorlichter Niersbach van de Deutsche Fussball Bund zei: “Ik ben bij de voorbesprekingen met de KNVB geweest. En wij van de DFB gaan volledig akkoord met de plaats waar gespeeld wordt, omdat Rotterdam het grootste stadion heeft.”

Vogts zei te hopen dat zowel het Nederlandse als het Duitse elftal er een spannend oefenduel van zal maken. “Deze woensdag in april is nu eenmaal geprogrammeerd voor interlandvoetbal en dan moet daar gebruik van worden gemaakt. Ook door de voetballers van Ajax, die net als die van Bayern München in deze tijd onder druk staan. Er mag geen reden tot klagen zijn. Deze gelegenheid moet door beide landen worden aangegrepen om zich voor te bereiden op het Europees kampioenschap in Engeland.”

Enige sympathie voor het voetbal dat in Nederland wordt gespeeld, is Vogts niet vreemd. “Maar de Nederlanders kunnen ook van ons veel leren. Ik woon dicht bij de Duits-Nederlandse grens. Ik kan op de televisie zien hoe er in Nederland wordt gevoetbald. We hoeven ons niet altijd te spiegelen aan de Nederlanders. Duitsland heeft in het voetbal meer succes gehad dan Nederland, toch? De manier van voetballen is echter een zaak van de clubs, die staan aan de basis van de speelwijze. Dat is een ander verhaal.”

Vogts verklaarde zich te ergeren aan de manier waarop in Duitsland wordt gevoetbald. Hij is een voorstander van een voorhoede met drie spitsen ofwel van een aanval met echte buitenspelers. Maar een verzoek van hem aan Duitse clubs in de Regionliga's om daar al in de juegd mee te beginnen werd niet gehonoreerd. Vogts verwijst naar zijn selectie die nu in Nederland is: geen enkele vleugelspits. Tegen het Nederlands elftal speelt het Duitse team dan ook met twee centrumspitsen (Klinsmann en Kuntz of Bierhoff of Bobic).

De bondscoach hekelde de opzet van de Duitse competitie waarin te veel wedstrijden in één week op verschillende dagen worden gespeeld, mede onder invloed van de Duitse tv-stations. “Er wordt alleen maar gevoetbald. Tijd om te trainen is er nauwelijks, tijd om aan opbouw van tactiek te doen helemaal niet.” Vogts herinnerde aan zijn eigen leermeester Hennes Weisweiler. “Die nam vijf jaar de tijd om aan een elftal te bouwen en jonge spelers in te passen. Daar denken de clubs tegenwoordig niet meer aan. Die denken alleen op korte termijn. Dat betekent stilstand in de ontwikkeling.”

Mede daarom plaatste Vogts een opmerkelijke notitie bij de vraag over de kansen van het Duitse elftal tijdens het Europese kampioenschap. “Belangrijk is niet voor mij hoe de Duitsers presteren, maar hoe ze spelen.”

    • Guus van Holland