Venezuela krijgt krediet van IMF en Wereldbank

WASHINGTON, 23 APRIL. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft met Venezuela overeenstemming bereikt over een krediet van 1,4 miljard dollar.

Dat heeft IMF-directeur Michel Camdessus gisteren bekendgemaakt. Het IMF-krediet moet deel uitmaken van een pakket van leningen waaraan ook de Wereldbank en de regionale Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank bijdragen, tot een totaalbedrag van 3 miljard dollar. Venezuela heeft volgens Camdessus gegarandeerd aan alle belangrijke voorwaarden te voldoen. Onder de voorwaarden zijn een verhoging van de btw, een verviervoduiging van de - zeer laag gehouden - brandstofprijzen, een vrij internationaal verkeer van kapitaal en volledige omwisselbaarheid van de munt, de bolivar, in buitenlandse valuta's. In guldens gerekend is benzine ook na de prijsverhoging extreem goedkoop, met een prijs van nog geen 20 cent per liter.

De bolivar, waarvan de omwisselbaarheid sinds eind 1994 was verboden, is na het opheffen van het verbod met 42 procent gedeprecieerd. De bolivar is nu minder dan een honderdste waard van de de koers van bijna 5 op een dollar, die in 1983 nog gold.

Tot een run op dollars kwam het gisteren niet. Venezuela kampt met een diepe economische crisis, hoge inflatie en een wankelend bancair systeem.