Rosen Jacobson mijdt het liefst publiciteit

DEN HAAG, 23 APRIL. Waar Joep van den Nieuwenhuyzen met een natuurlijk talent zich probleemloos in de schijnwerpers plaatst, opereert Jaap Rosen Jacobson het liefst buiten alle publiciteit om.

Van den Nieuwenhuyzen wist al weken geleden met Fokker de krant te halen toen hij er zelfs nog helemaal niet aan kon denken om de failliete vliegtuigfabrikant over te nemen. Rosen Jacobson komt met een summier persbericht pas nadat hij met een team van advocaten, accountants en financiële deskundigen een uitgebreid onderzoek op de burelen van Fokker heeft gedaan. “Ja, je hebt de Joepen en je hebt de Jaapen in deze wereld”, zo merkt woordvoerder Monkhorst van Rosen Jacobson vanochtend lakoniek op.

Rosen Jacobson (46) was jarenlang werkzaam op het ministerie van financiën voordat hij begin jaren tachtig overstapte naar Wolters Schaberg, de investeringsmaatschappij van Johan Schaberg en Rosen Jacobson's studievriend Jan Wolters. De groep wist in de loop van de jaren tachtig een palet ondernemingen te verzamelen met totaal meer dan een miljard gulden omzet. Waar bedrijfsleiders, vakbonden en aandeelhouders met de handen in het haar zaten, bood Wolters Schaberg oplossingen. Veel van de gekochte bedrijven werden ondergebracht in de twee beursfondsen waarin Wolters Schaberg het lang voor het zeggen had: Goudsmit en Schuttersveld Holding.

In de jaren negentig veranderde het tij voor 'bedrijvendokters' zoals Joep van den Nieuwenhuyzen, Jan Kuijten en de veel anoniemer opererende Wolters Schaberg. In een opgaande markt kochten zij op basis van waardevermeerdering van hun bedrijven steeds nieuwe. Bij neergang komt het op eigen vermogen aan. Om de klappen op te vangen moest er worden verkocht. Bij beursfonds Goudsmit was de schoonmaak het grootst. Warenhuis Ter Meulen ging failliet, de exotische detailhandel Xenos werd verkocht. Ook speciaalzaken als Lampe, Lipstick en Jamin gingen in de uitverkoop.

Het meeste aandacht trok in 1993 de affaire rond uitzendbureau Flexitime. Voormalige eigenaren A. Volkert en R. Pointl zouden, volgens Wolters Schaberg, via Zwitserse vennootschappen in het geheim een concurrent hebben opgezet. Rosen Jacobson legde beslag op de bezittingen van de twee en diende een aanklacht in. Vervolgens vuurden schutters zes kogels af op zijn woning in het Utrechtse Waverveen. Ze troffen slechts de vleugel, maar de schrik zat erin.

Rosen Jacobson trad uit de schaduw en belegde een persconferentie in het Amsterdamse Okura-hotel. Hij reageerde uiterst laconiek op het spervuur van vragen vanuit de zaal. “Zoiets is hier ongebruikelijk. In andere landen is dit echter aan de orde van de dag,” luidde zijn droge commentaar, geciteerd in Het Parool.

Anderhalf jaar geleden stapte Rosen Jacobson uit Wolters Schaberg dat daarna werd ontbonden. Afgelopen jaar richtte hij samen met ondermeer de Rotterdamse hoogleraar Bomhof het Nijenrode Forum voor Economische Research (Nijfer) op, dat als onafhankelijk bureau het monopolie van het Centraal Plan Bureau (CPB) wil doorbreken.

Rosen Jacobson was een aantal jaren Europees bestuurslid geweest van Amnesty International in Londen en wilde een nuttige bijdrage blijven leveren aan het publieke debat. Met zijn plannen met Fokker draagt Jaap Rosen Jacobson zeer concreet bij aan het publieke debat over de vraag: is er toekomst voor een Nederlandse vliegtuigbouwer?