Irak: VS wijzigen ontwerp-akkoord

NEW YORK, 23 APRIL. Irak heeft de Verenigde Staten en Groot-Brittanië ervan beschuldigd een ontwerp-akkoord over beperkte hervatting van de Iraakse olie-export om onder andere levensmiddelen en medicijnen te kopen, te hebben herschreven. Van Amerikaanse zijde is bevestigd dat de oude tekst Bagdad “te veel gelegenheid bood om kwaad te doen”.

Iraakse en VN-vertegenwoordigers onderhandelen nu al maanden over een tenuitvoerlegging van resolutie 986 van de Veiligheidsraad van de VN. Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali zei gisteren nog te hopen dat “in de komende paar dagen” een akkoord kon worden gesloten.

Resolutie 986 voorziet erin dat Irak per periode van drie maanden voor 1 miljard dollar olie verkoopt en daarmee oorlogsschade uit de periode 1990/'91 vergoedt en voedsel en medicijnen aanschaft en verspreidt, een en ander onder strikte voorwaarden van de VN. Op die manier zou de humanitaire noodsituatie in Irak, mede als gevolg van het internationaal handelsembargo dat sinds 1990 van kracht is, kunnen worden verlicht.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, is volgens een Amerikaanse diplomaat vrijdag en gisteren naar Boutros-Ghali gegaan om bezwaar te maken tegen de huidige benadering van de onderhandelingen. De zegsman beschuldigde Bagdad ervan “een humanitaire uitzondering” op het internationaal handelsembargo te willen omvormen in een “gedeeltelijke opheffing van het embargo”.