Heerma in verzet tegen uitspraken Bolkestein

NIJKERK, 23 APRIL. CDA-fractievoorzitter Heerma verzet zich tegen de uitspraak van de VVD-leider Bolkestein die gezegd heeft dat CDA en D66 op den duur zullen verdwijnen uit het politieke spectrum.

Tijdens een spreekbeurt gisteravond in Nijkerk zei Heerma: “Waar de kiezer behoefte aan heeft dat maakt niet Bolkestein op een zondagmiddag op de tv uit. Dat maakt de kiezer uit.”

De CDA-voorman zei ook dat zijn partij extra geld wil uittrekken voor de thuiszorg. Ook vindt hij dat het asielbeleid dient te worden aangescherpt. De oppositieleider vindt dat het paarse kabinet de thuiszorg onvoldoende prioriteit geeft. Hij pleit ervoor om alsnog 75 miljoen gulden extra te steken in deze vorm van zorg. Dit had de CDA-fractie ook al voorgesteld in de alternatieve begroting voor 1996.

Heerma waarschuwde verder de VVD-fractie om zich niet neer te leggen bij het negeren door staatssecretaris Schmitz (Justitie) van een CDA-VVD motie waarin wordt voorgesteld asielzoekers met een voorlopige verblijfsvergunning strenger aan te pakken. Volgens Heerma verliest Schmitz haar geloofwaardigheid als zij de motie niet uitvoert. Hij zei te vrezen dat de VVD net als tijdens het drugsdebat “slappe knieën” krijgt. Heerma: “Wij hebben met de drugsnota gezien: de VVD gebruikte grote woorden maar toen het op stemmen aankwam steunde de VVD het kabinet. Bolkestein heeft dus gelijk dat de VVD de grootste bondgenoot is van dit kabinet.