Europees akkoord over flexibele visquota

BRUSSEL, 23 APRIL. De Europese visserijministers hebben gisteren in Brussel een akkoord bereikt over een flexibilisering van de hoeveelheden vis die gevangen mogen worden, aldus een woordvoerder van minister Van Aartsen (landbouw).

Vissers kunnen op grond daarvan per vissoort maximaal 10 procent van hun quotum overhevelen naar het volgende jaar.

De maatregel moet vissers meer flexibiliteit geven om zelf vangsten te plannen. Nu ligt per jaar per soort vis de toegestane hoeveelheid vast. Daarbij kan het voorkomen dat aan het eind van een jaar een schip halfvol terug moet keren, omdat het quotum is “opgevist”.

Met de nieuwe regeling kunnen vissers tijdens dezelfde vaart al een deel van hun toegestane vangst van het daarop volgend jaar vangen. De maatregel gaat in 1998 in. Omgekeerd kunnen ondernemers ook maximaal 10 procent van hun quotum voor een bepaald jaar opsparen voor het daaropvolgende jaar.

De regeling gaat alleen gelden voor die vissoorten die niet schaars zijn. Per jaar wordt bekeken voor welke soorten dit geldt. Aan het eind van het volgend jaar zal dit voor het eerst gebeuren. Oorspronkelijk lag een voorstel op tafel om de quota zelfs met 20 procent te laten overschrijven. Dat haalde het echter niet.

Verder is er overeenstemming bereikt over een uitgebreidere strafregeling. Alle overschrijdingen met meer dan 10 procent van de limiet voor een jaar zullen in de toekomst leiden tot extra beperking van de quota voor de daaropvolgende jaren. Deze straf komt bovenop de bestaande boeteregeling.

Diverse Nederlandse ministers hebben de afgelopen jaren gepleit voor een gedeeltelijke flexibilisering van de quota. Minister van Landbouw en Visserij Van Aartsen was gisteravond daarom zeer positief over het akkoord. Hij verder tevreden over een tegemoetkoming aan de visverwerkende industrie, waarbij Nederland dit jaar 2500 ton schol van buiten de EU mag invoeren tegen een laag invoertarief (4 procent). Deze schol komt uit IJsland. (ANP)