Djukic eist eerherstel

DEN HAAG, 23 APRIL. De Bosnisch-Servische generaal Djukic eist dat de aanklacht die tegen hem is ingediend door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië wordt ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

Dat bleek gisteren bij de behandeling door het tribunaal van het verzoek dat de aanklager vorige week indiende om de generaal wegens gezondheidsredenen niet te vervolgen voor de oorlogsmisdaden waarvoor hij is aangeklaagd. Djukic heeft kanker en zou volgens artsen nog slechts enkele weken te leven hebben. Volgens de aanklager zou zijn toestand al gauw dusdanig verslechteren dat hij onvoldoende zou kunnen meewerken aan zijn verdediging. Een eerlijk proces wordt daardoor onmogelijk. In geval van herstel zou de aanklacht echter heroverwogen worden.

De verdediging van Djukic gaat uitsluitend akkoord met een vrijlating op basis van de uitspraak dat tegen de generaal geen bewijzen zijn gevonden. Djukic wil volgens zijn advocaten graag terug naar zijn familie in Belgrado als een vrij man, maar dan wel onschuldig verklaard van de misdaden die hem ten laste worden gelegd. Zijn zoon verklaarde gisteren dat Djukic eventueel bereid is “in Den Haag in de gevangenis te sterven”, om aan te tonen dat hij onschuldig is. De Franse rechter Jorda wil de komende dagen achter gesloten deuren een aantal artsen horen. (AFP, AP)