Baan boekt weer hogere netto winst

ROTTERDAM, 23 APRIL. Het automatiseringshuis Baan, genoteerd zowel aan de Amsterdamse beurs als aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, heeft over de eerste drie maanden van dit jaar een netto winst van 3,4 miljoen dollar geboekt. Dat is 1,3 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar.

Baan wist bovendien zijn omzet te verdubbelen van 38,9 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 1995 tot 77,9 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. Per aandeel steeg de winst van 0,05 tot 0,09 dollarcent.

Baan kondigde gisteren na het sluiten van de Amerikaanse aandelenmarkt aan zijn aandelen te gaan splitsen in een verhouding van een op twee. De splitsing heeft als doel de “liquiditeit van het aandeel te verbeteren”.

Het van oorsprong Barneveldse bedrijf ging in mei 1995 naar de Amsterdamse beurs en heeft sindsdien een flinke koersstijging doorgemaakt. Het fonds werd geïntroduceerd op 25,80 gulden. Gisteren sloot het aandeel Baan in Amsterdam op 99,60 gulden tegen 97,60 gulden op vrijdag.

Baan is niet alleen op de beurs bezig met een indrukwekkende opmars. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal omschreef Baan in februari als de belangrijkste uitdager van de Duitse marktleider SAP in de groeimarkt voor softwarepakketten waarmee logistieke en financiële processen in industriële ondernemingen gestroomlijnd kunnen worden. Analisten omschrijven de automatiseerder als “een soort vervanger voor McKinsey”. De programmatuur van Baan brengt evenals het organisatieadviesbureau de produktietijd en de kosten scherp omlaag. Voor dergelijke produkten kan het bedrijf een zeer hoog bedrag vragen.

De software waarmee Baan groot is geworden staat bekend als Enterprise Resource Planning (ERP) Systems, programmatuur voor logistiek en financieel beheer van processen in industriële ondernemingen. Dàt Baan er groot mee kon worden, schrijft het bedrijf zelf toe aan het feit dat ze vroegtijdig de juiste keuzes hebben gemaakt. Buitenstaanders wijzen daarnaast op de grote loyaliteit van het deels in reformatorische kring gerecruteerde personeel.

Tot de doorslaggevende zakelijke keuzes die Baan maakte, behoort het al in 1982 genomen besluit zijn programmatuur te enten op zogeheten 'open systemen' (Unix), waar een groot deel van de computerwereld alleen software maakte voor specifieke computers. Gebruikers bleken zich nadien inderdaad af te wenden van software die hen aan een bepaald merk of type computer bond.

Ook de grootste concerns, die zichzelf voorheen zó uniek vonden dat standaardprogramma's per definitie ongeschikt moesten zijn, bekennen zich tot pakket-software.