THE ECONOMIST

Wat is het geheim van de ABN Amro bank, vraagt het Britse weekblad The Economist zich af onder de kop 'The Dutch touch'.

De noodlijdende Londense effectenmakelaar Hoare Govett, in 1992 opgekocht door ABN Amro, beleeft een opmerkelijke bloei onder Nederlands bewind. Het blad zoekt een deel van de verklaring in de 'lichte' Hollandse aanpak: de bank stelt weliswaar strenge rendementseisen, maar gunt de Londense firma tegelijkertijd een grote beleidsvrijheid. Toch wil dat volgens The Economist niet zeggen dat de 'minimalistische' visie op management nu zegeviert: ABN Amro heeft ook gewoon geluk gehad, door de lage verkoopprijs van Hoare Govett en de speciale positie van de onafhankelijke firma in de Londense City. Sterker nog, het blad waarschuwt dat de plannen van de Nederlandse bank om een wereldwijde rol te spelen als investeringsbank in gevaar kunnen komen, als zij haar aankopen elders ter wereld ook zo zachtzinnig aanpakt. De bank zal niet alleen slim moeten zijn, maar soms ook hard.