Nieuwe sultan in Nigeria

LAGOS, 21 APRIL. Het militaire bewind van Nigeria heeft de traditionele leider van Nigeriaanse moslims, de sultan van Sokoto, het afgelopen weekend vervangen. Op zaterdag werd de westers georiënteerde zakenman en miljonair Ibrahim Dasuki afgezet en gearresteerd. Op zondag is prins Muhammed Macido benoemd tot nieuwe sultan.

De benoeming in 1988 van Dasuki leidde tot felle protesten van traditionele moslims. Destijds werd verwacht dat Macido, als zoon van de toenmalig sultan, benoemd zou worden. Macido geniet grote populariteit in het islamitische noorden van Nigeria.

Volgens een woordvoerder van de regering is Dasuki vervangen omdat hij subversieve activiteiten zou hebben ondernomen en omdat hij buitenlands geld, dat bedoeld was voor de bouw van moskeeën en scholen, onjuist zou hebben gebruikt.

Diplomaten zeggen dat de val van de sultan niet onverwachts komt. De betrekkingen tussen Dasuki en het Nigeriaanse bewind verslechterden vorig jaar omdat een zoon van Dasuki betrokken zou zijn geweest bij een mislukte staatsgreep. (Reuter, AP, AFP)