Hattem valt weer uit hoofdklasse

ROTTERDAM, 22 APRIL. Een speelronde voor het einde van de reguliere competitie is het doek gevallen voor de hockeyers van Hattem. De nummer voorlaatst verspeelde gisteren op eigen terrein de laatste kans op lijfsbehoud in de hoofdklasse door met 2-1 te verliezen van middenmoter Oranje Zwart. “Een terechte nederlaag”, aldus coach Ton Pierik.

Onverwacht kwam de degradatie niet voor Hattem. Na de nederlaag van vorige week tegen HDM (1-0) was de ploeg uit Gelderland afhankelijk van de resultaten van mede-degradatiekandidaat Tilburg. Van teleurstelling was gisteren na afloop van de twaalfde competitienederlaag dan ook weinig sprake op sportpark de Hazenakker, volgens Pierik. “Want wie afhankelijk wordt van de concurrent kan het vergeten.”

Hattem begon dit seizoen voortvarend. Na een aarzelende start volgde een relatief goede reeks waarin onder meer landskampioen Amsterdam werd verslagen. Halverwege het seizoen bezette het team van Pierik met elf punten uit evenzoveel wedstrijden de zesde plaats op de ranglijst. “Geheel volgens onze beste verwachtingen”, aldus de eerstejaars coach en oud-speler van Hattem. Oud-international Pierik en zijn selectie waanden zich veilig. “Alles verliep naar wens en niets wees erop dat we zoals in de voorgaande jaren opnieuw in de gevarenzone zouden belanden. Een plaats bij de eerste acht vormde het logische doel.”

Het liep anders. De laatste overwinning van de ploeg uit Gelderland dateert van 26 november toen in Rotterdam met 2-1 werd gewonnen van Victoria. In de daaropvolgende weken zette het verval in. Uit de laatste tien duels behaalde de ploeg slechts één punt en dat uitgerekend in de wedstrijd tegen HGC, de nummer twee van de ranglijst.

Voor Pierik is de terugval een raadsel. “Ergens kan het niet. Voor mij valt het in ieder geval niet te rijmen. Wie uit de eerste elf wedstrijden elf punten haalt, mag er toch logischerwijs op rekenen daarna toch ook nog de nodige punten in de wacht te slepen. Of niet soms? Ik kan wel allerlei verhalen gaan ophangen over mogelijke oorzaken, maar feit is gewoon dat het ons de laatste maanden aan vorm ontbrak.”

Met de degradatie naar de overgangsklasse komt voor Hattem na vijf seizoenen een einde aan het verblijf in de hoogste afdeling. Sinds de invoering van de hoofdklasse degradeerde de provincieclub vier keer. Telkens volgde in het daaropvolgende seizoen meteen promotie. Pierik is ervan overtuigd dat het scenario zich komend seizoen herhaalt. “Zeker weten.”

Bang voor een leegloop van spelers is de trainer-coach niet. “Waar moeten die jongens heen dan? Ze kunnen hooguit naar een club als Groningen of EHV uit Enschede.” De beperkte concurrentie in de omgeving is enerzijds in het voordeel van het Gelderse hockeybolwerk, maar anderzijds de reden dat de club op het hoogste niveau veroordeeld is tot degradatiehockey. “Het niveau van de clubs uit onze omgeving is te laag. Talenten zijn nauwelijks voorhanden. Voor ons blijft het ieder jaar zoeken en hopen dat spelers zich melden.”

Bloemendaal nam de leiding in de hoofdklasse over van Amsterdam. De ploeg van de afzwaaiende coach Pieter Offerman won aan de voet van 't Kopje met 2-1 van Tilburg terwijl de landskampioen in de Amsterdamse stadsderby met 3-2 verloor van Pinoké. Door de derde opeenvolgende nederlaag zakte de titelverdediger naar de derde plaats. De Haagse derby tussen KZ en HGC eindigde onbeslist: 3-3. Zondag wordt duidelijk welke ploegen tegenover elkaar staan in de halve finales van de play-offs in het eerste weekeinde van mei.

Bij de vrouwen kunnen Laren en MOP komend weekeinde deelname aan de finaleronde veiligstellen. In het onderlinge treffen deelden beide ploegen gisteren de punten: 2-2.