Eurotunnel diep in de rode cijfers

LONDEN, 22 APRIL. Eurotunnel, de exploitant van de spoorwegtunnel onder Het Kanaal, heeft een rampzalig 1995 achter de rug. Het netto verlies explodeerde van 387 miljoen pond (990 miljoen gulden) tot 925 miljoen pond (2,4 miljard gulden) en lag veel hoger dan de analisten verwachtten. Die gingen uit van een verlies tussen de 670 miljoen en 865 miljoen pond.

De omzet kwam uit op 298,5 miljoen pond (764,2 miljoen) vergeleken met 30,6 miljoen pond (78,3 miljoen gulden) in het voorgaande jaar. Dat bedrag is “opgepoetst” doordat de voorschotten van 80 miljoen pond (204,8 miljoen gulden) van de spoorwegen zijn meegenomen.

Topman Patrick Ponsolle noemde desondanks de resultaten tot dusver in 1996 “bemoedigend” en zei “redelijk optimistisch” te zijn voor dit jaar. De voorziene omzetstijging met 50 procent is ruimschoots gehaald. De omzet verdrievoudigde ondanks de tarievenslag in het Kanaal-verkeer bijkans van 43 miljoen tot 102 miljoen pond.

“We hadden een bemoedigend, maar moeilijk begin van 1996”, zei Ponsolle na afloop van de persconferentie.

De zware schuldenlast, het gevolg van de kredieten voor de aanleg van de tunnel, is een molensteen om de nek van de Brits-Franse exploitant. Ponsolle zei te hopen voor de zomer een akkoord met de banken te hebben over herstructurering van de schulden. De onderneming probeert een verlaging van de rentelast te bewerkstelligen en onderhandelt over uitstel van een deel van de betalingen. (ANP, DPA, AFP)