Eagles en NEC nu onderaan; Alflen speelt na bedreiging niet in Utrecht

ROTTERDAM, 22 APRIL. Er is twee speeldagen voor het einde nog niet één beslissing gevallen in de eredivisie. Ajax is na de nipte zege in Groningen weliswaar bijna kampioen, PSV (1-0 tegen NEC, doelpunt Gudjohnsen) tweede en Feyenoord (1-0 tegen Fortuna, doelpunt Koeman) derde, maar de strijd om de mogelijk belangrijke vierde plaats en die om de onderste plaatsen is uitermate spannend.

Roda JC, ook nog halve finalist in het bekertoernooi, heeft de beste vooruitzichten op vierde te worden. De Limburgse club haalde met 5-0 uit tegen Go Ahead Eagles. Komende zondag speelt Roda bij Fortuna en ontvangt op de laatste speeldag NAC. Die ontmoeting zal waarschijnlijk cruciaal zijn. NAC staat na de 2-1 zege in Volendam vijfde met één punt achterstand op Roda. Zondag is in Breda NAC-Feyenoord.

De rol van Sparta, Heerenveen (beide drie punten achter Roda), Vitesse (vier) en Twente (vijf) is zo goed als uitgespeeld.

Vitesse verloor kansloos bij FC Utrecht. De ploeg uit de Domstad vocht, gesteund door bijna 10.000 toeschouwers, voor zijn laatste kans. Peter Hofstede, samen met Van Loen de Utrechtse luchtmacht vormend, maakte in de eerste helft in een tijdbestek van acht minuten twee doelpunten. Door de winst is Utrecht niet laatste meer.

Bij Vitesse deed ex-Utrechtspeler Rob Alflen niet mee. Hij bleef de hele wedstrijd op de bank. Tegen een andere tegenstander had Alflen wel gespeeld. Hij werd in Utrecht uit voorzorg niet opgesteld door trainer Frans Thijssen. Alflen werd vorige week bedreigd door supporters van zijn oude club. Zijn auto werd klem gereden. De speler liet zich alleen in de rust van de wedstrijd op het veld zien toen hij een balletje trapte met de andere reserves en de mascotte van Utrecht.

FC Utrecht maakt een goede kans om zich veilig te spelen. Zondag ontvangt de ploeg van trainer Ron Spelbos het laaggeplaatste De Graafschap en speelt op de laatste wedstrijddag bij FC Twente. Spelbos is na gisteren optimistisch. “De spelers gaan er echt in geloven. Wij zijn klaar voor de degradatiestrijd. Die is nu echt begonnen.”

Go Ahead Eagles en NEC lijken te moeten gaan uitmaken wie er rechtstreeks gaat degraderen. De twee ploegen staan met 22 punten gelijk onderaan. NEC heeft een beduidend slechter doelsaldo. Bij Eagles zat Bob Maaskant op de bank. De spelersmakelaar, die vroeger lange tijd trainer was in Deventer was, verving de ontslagen Fafié en vroeg zijn zoon Robert, die speler was bij Excelsior, zijn assistent worden. De twee Maaskants schrokken in Kerkrade van het spel van de Eagles. De ploeg liet zich weerloos naar een grote nederlaag spelen. “Ik heb niet al te veel te zeggen”, zei de interim-trainer na afloop.

De nummers zestien en zeventien moeten met zes ploegen uit de eerste divisie in de nacompetitie spelen. Eén van die twee clubs zal dus waarschijnlijk NEC of Eagles zijn en voor die andere plaats komen FC Utrecht (24 punten), Volendam (26), Graafschap (27) en Fortuna (29) nog in aanmerking.

Het resterende programma:

Komende zondag: FC Utrecht-De Graafschap, Ajax-Willem II, NEC-FC Groningen, Sparta-PSV, Go Ahead Eagles-RKC, Fortuna-Roda, NAC-Feyenoord, Heerenveen-Volendam, Vitesse-Twente.

Zondag 5 mei: De Graafschap-Ajax, Volendam-Vitesse, Feyenoord-Heerenveen, Roda JC-NAC, RKC-Fortuna, PSV-Go Ahead Eagles, FC Groningen-Sparta, Willem II-NEC, FC Twente-FC Utrecht.