DSM en BASF samen in harsen

HEERLEN, 22 APRIL. De chemieconcerns DSM en BASF willen hun Europese activiteiten op het gebied van onverzadigde polyesterharsen samenvoegen in een nieuwe onderneming. Daarin neemt DSM een belang van 60 procent en het Duitse BASF participeert voor 40 procent. De stap vormt een antwoord op de verscherpte concurrentie en daarmee samenhangende noodzaak om de productie te vernieuwen.

DSM-BASF Structural Resins krijgt een omzet van zo'n 500 miljoen gulden, waarbij ongeveer 550 werknemers zijn betrokken. DSM brengt iets meer omzet in dan de Duitse branchegenoot. BASF is vooral leverancier van grondstoffen. DSM is meer gespecialiseerd in de vervolgbusiness, onder meer de fabricage van vormdelen voor de auto-industrie.

Het gemeenschappelijke bedrijf wordt volgens DSM de grootste maker van onverzadigde polyestherharsen in Europa. Het produkt vindt vooral toepassing bij de vervaardiging van glasvezelversterkte kunststoffen, die op hun beurt weer worden gebruikt in de automobielindustrie, de utiliteits- en machinebouw, in elektrotechniek en elektronica, en in scheepsbouw.

De totale vraag naar deze harsenprodukten bedraagt in Europa 500.000 ton. De markt kent overcapaciteit met als gevolg lage bezettingsgraden. Er zijn momenteel in Europa zo'n veertig fabrikanten actief. DSM en BASF samen hebben zo'n 20 procent marktaandeel. Het samengaan wordt afgedwongen door de grote behoefte aan nieuwe technologie op dit gebied. Afnemers vragen steeds nieuwe producten. De vernieuwing moet ook het hoofd bieden aan de toenemende concurrentie van alternatieven (staal, aluminium en keramische materialen). De kosten daarvan kunnen alleen door ondernemingen worden gedragen die voldoende schaalgrootte hebben. Ook de concurrentie vanuit andere delen van de wereld zal toenemen door concentraties zoals die van DSM en BASF. De nieuwe joint venture begint waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar. Dan is naar verwachting de goedkeuring van de betreffende autoriteiten binnen. Het hoofdkantoor is gepland in Zwolle. Onderzoek en ontwikkeling hebben plaats in Zwolle en Ludwigshafen, waar ook het hoofdkantoor van BASF zit. De produktie is voorzien op verschillende lokaties van beide ondernemingen in Europa.

DSM's onverzadigde polyesterharsen vallen onder DSM Resins in Zwolle. Deze groep zet jaarlijks zo'n 1,3 miljard gulden om en telt 1.850 werknemers. De onverzadigde harsen worden behalve in Nederland ook in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden gemaakt.