Droogte leidt tot veel branden in bos en hei

ROTTERDAM, 22 APRIL. Twaalf grote en meer dan honderdtachtig kleine branden hebben de brandweer in Nederland het afgelopen weekeinde handenvol werk bezorgd. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Limburg en Groningen moesten de korpsen vaak uitrukken: in de kurkdroge natuurgebieden ontstond snel brand.

De grootste brand woedde op de Kalmthoutse heide, in het grensgebied ten zuiden van Bergen op Zoom. Vannacht om half twee had de brandweer de brand onder controle. Zo'n zestig hectare van het Nederlandse deel van de heide is afgebrand, in België was dit volgens de brandweer minimaal 600 hectare. Het vuur ontstond gistermiddag om half drie aan de Belgische kant van de grens. Honderd brandweermannen en zeventig agenten hebben de brand op Nederlands grondgebied bestreden. De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. Bij de Milieudienst Rijnmond kwamen ruim honderd klachten binnen over de brandlucht, die tot in Den Haag te ruiken was.

Ook in andere plaatsen in Noord-Brabant was het raak: in Moerstraten brandde een stuk van een natuurgebied af, evenals in de Loonse en Drunense Duinen en Hooge en Lage Mierde. Bij deze laatste twee branden is zaterdag in totaal 75 hectare bos en heide verwoest. In Hooge en Lage Mierde werd een deel van landgoed De Utrecht in de as gelegd. Van beide branden is de oorzaak onbekend.

In Hengelo ging gisteren een tennishal in vlammen op. Door het vuur, dat door een bermbrand ontstond, kwam het treinverkeer tussen Enschede en Hengelo tijdelijk stil te liggen. De schade aan de hal loopt volgens de politie in de miljoenen guldens. De oorzaak van deze brand is onbekend. In Giethoorn gingen 2.500 bossen riet verloren door vuur, vermoedelijk door brandstichting. De schade is 12.000 gulden. Een houtwal in Hardenberg raakte in lichterlaaie door een kampvuur dat oversloeg.

Op de Veluwe woedden tal van kleine bos-, hei- en bermbranden. De brandweer moest meer dan vijftig keer uitrukken om het vuur te bestrijden. Daarbij heeft zij de schade aan de natuur beperkt weten te houden.

In het Limburgse Sweikhuizen gingen zaterdag enkele hectaren bos verloren. In Landgraaf, Schinveld en het natuurgebied de Steenberg in Heerlen hebben ook grote bosbranden gewoed. Bij een brand op de Brunssummerheide werd een hectare bos vernietigd. Andere korpsen in de provincie schatten dat ze meer dan honderd andere brandjes hebben moeten blussen.

In het Zeeuwse Hulst woedde een brand in het natuurgebied de Zandput. Omwonenden slaagden erin het vuur te doven. Naar later bleek is het vuur aangestoken door een veertienjarige jongen. Hij heeft bekend.

In de provincie Groningen is de brandweer ruim dertig keer uitgereden om een reeks kleine branden te blussen. Sinds vorige week zijn diverse Groningse korpsen in totaal honderd keer uitgerukt.