Dorrestein schrijft geschenk Boekenweek 1997

ROTTERDAM, 22 APRIL.De schrijfster Renate Dorrestein (1954) gaat het boekenweekgeschenk voor volgend jaar schrijven. De 62ste editie van de Boekenweek wordt gehouden van 12 maart tot en met 22 maart 1997. Het thema van de komende Boekenweek is 'Mijn God'. Hiermee wil de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de Boekenweek organiseert, aandacht vestigen op het religieus gevoel in de letteren.

Volgens CPNB-directeur Henk Kraima zal het thema zo breed mogelijk worden opgevat. Behalve christendom, jodendom en islam zal ook esoterie aan bod komen. Volgens de CPNB heeft ongeveer de helft van de nieuwe boeken nu op een of andere manier met religie te maken. Dat zou op een sterk oplevend religieus besef wijzen.

“Literatuur heeft altijd de functie gehad in een vroeg stadium te signaleren, wat er aan de hand is.” Kraima verwacht niet dat problemen die zich in voorafgaande jaren hebben voorgedaan met het Christelijk Lektuur Kontakt nu tot het verleden behoren: “Die zullen door dit thema alleen nog maar verder oplopen. Alleen al het feit dat wij de islam erbij halen zal zeer slecht bij hen vallen.” Het CLK brengt al enkele jaren een eigen premieboekje uit omdat men de levenstijl uit de boekenweekgeschenken van de CPNB niet wil propaganderen. Ook keerde het CLK zich tegen de kinderboekenweek die in het teken van spoken stond.

Renate Dorrestein publiceerde dit jaar Verborgen gebreken, haar twaalfde boek sinds haar debuut Buitenstaanders in 1983. Recente titels van haar zijn Het hemelse gerecht, Echte liefde, Ontaarde moeders en Een sterke man, waarvoor zij in 1995 genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Veel aandacht trok Dorrestein met Heden ik (1993), waarin ze verslag doet van de chronische vermoeidheidsziekte MS. Voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1993 door het maandblad Opzij de Annie Romeinprijs toegekend.