Andere zang

The Vandoeuvre Concert (FMP CD 72). Push It (BVHAAST CD 9607).

Tussen onontkoombare meezingers en unieke keelgeluiden ligt een oceaan aan vocale mogelijkheden. Shelley Hirsch demonstreert op The Vandoeuvre Concert naast conventionele zang een breed scala aan vocale technieken: van jodelen en stotteren tot huighijgen en snateren. De rest van de September Band: gitarist Hans Reichel, accordeonist Rüdiger Carl en slagwerker Paul Lovens, gedraagt zich al even beweeglijk en avontuurlijk. Het eindresultaat is een uniek soort geïmproviseerd cabaret dat de aandacht vasthoudt tot aan het eind, de door een enthousiast publiek afgedwongen toegift O Là Là. Sans Sous.

Greetje Bijma, ook al geen typische liedjeszangeres, zocht het voor de cd Push It niet in een volle concertzaal maar in een drietal lege kerken. De reden hiervoor is dat het Up There Trio naast haarzelf en rietblazer Alan Laurillard een machtige derde stem bevat: de jonge (kerk)organist Klaas Hoek. De laatste laat zijn registers vaak zo angstaanjagend ronken dat Bijma wel gedwongen wordt het te zoeken in uitersten. Een theatraal gillende heks, dolend in een horror-kasteel vol spinrag, ratten en vallend gesteente, dat is op deze cd haar rol. Alles is van Laurillard, behalve Lonely Woman, het schrijnende meesterwerk van Ornette Coleman waarop Bijma onnavolgbaar haar stempel zet.

    • Frans van Leeuwen