Yow zwem-zingt

Concert: Jesus Lizard. Gehoord: 19/4 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 20/4 Effenaar, Eindhoven.

Zanger David Yow en het publiek in de Melkweg hebben gisteravond alvast de live-prestatie van het jaar geleverd. In zijn song Ladies Shoes liet Yow zich op de handen van het publiek door de zaal transporteren. Deze crowd swim duurde bijna het hele nummer. Het publiek bood steeds genoeg sterke armen om Yow in zijn zweefduik-houding hoog te houden en Yow slaagde er in zijn teksten te blijven zingen. Of hij nou op zijn rug gewenteld werd, bijna op de grond viel of met rood hoofd boven iedereen uit torende.

David Yow is de vriendelijke maniak van de groep Jesus Lizard, uit Chicago, en gelukkig is er maar één zo'n uitzinnig type in de band. De andere drie bandleden spelen juist uiterst gedisciplineerd. Jesus Lizard, opgericht in 1990, is samen met The Melvins en Shellac een van de bands uit de Amerikaanse underground die nog op kleine schaal opereren, ook ná de grunge-revolutie van 1992 toen veel alternatieve groepen de overstap maakten naar het grote publiek.

Jesus Lizard speelt uitgeklede noise-rock. De groep bereikt hetzelfde indringende effect als de met feedback en krassende gitaren experimenterende groepen, door de afzonderlijke instrumenten op een meedogenloos felle manier te bespelen. Bas, drums en gitaar lijken niet per se verband te hoeven houden, maar klinken alledrie op hun eigen manier ferm. De baslijnen zijn als gespannen elastiek, de gitarist speelt woestijn-droge solo's. En de zang van David Yow ondertussen, klinkt alsof hij de microfoon heeft ingeslikt, hard en overstuurd.

Bij het concert in de Melkweg ontstond direct een mosh pit, een krioelende dansmassa voor het podium. De half ontblote Yow, die van het schreeuwen niet alleen een rood hoofd maar zelfs een heel rood bovenlichaam kreeg, verdween in het eerste nummer al in die mosh pit. Bij de toegift liet hij zich daar nog eens ver voorbij transporteren, en griste achter in de zaal een blikje bier weg bij de geluidsman.

    • Hester Carvalho