Tweede ronde van verkiezingen in Iran

TEHERAN, 20 APRIL. In Iran heeft gisteren de tweede ronde van de verkiezingen voor een nieuw parlement plaatsgehad. Daarbij ging het om 123 zetels. De andere 147 zetels van het parlement werden al tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op 8 maart opgevuld.

Bij de parlementsverkiezingen, die worden gezien als politieke barometer voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, staan twee groepen tegenover elkaar, de Dienaren van de Opbouw van Iran (die de pragmatische president Rafsanjani als leidsman beschouwen) en de Associatie van de Strijdende Geestelijkheid (die zich eerder geïnspireerd voelt door de radicalere ideeën van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei). Rafsanjani staat bekend als groot voorstander van de liberalisering van de Iraanse economie. De conservatieve Associatie, die haar aanhang mede zoekt onder de Iraanse armen, is daar tegen en wil trouw blijven aan de oorspronkelijke principes van de revolutie van 1979.

Tijdens de campagne had een fel debat plaats over de vraag hoeveel vrouwen aan sport dienen te doen. De al in de eerste ronde in het parlement gekozen dochter van Rafsanjani, Faezeh Hashemi, is een groot voorstandster van sportbeoefening door vrouwen. De Associatie is echter tegen te veel vrouwensport. Volgens de conservatieve krant Kayhan willen de liberalen “niet dat vrouwen de leraressen van de maatschappij zijn maar (moeten zij) teakwondo-trainers en zwem- en volleybalkampioenen (worden)”.

Donderdag waarschuwde een lid van de Raad van de Hoeders van de Grondwet, die toeziet op het islamtische gehalte van de wetgeving, het Iraanse electoraat op de staatstelevisie voor mensen die niet echt trouw zijn aan de Iraanse revolutie. “Zulke mensen kunnen gemakkelijk door de vijand worden gekocht”. Onder de term 'vijand' wordt in Iran algemeen de Verenigde Staten en Israel verstaan. Khamenei zei dinsdag al dat Iran zijn onafhankelijkheid zou verliezen als door hem niet nader omschreven kandidaten zouden worden gekozen in het parlement. (Reuter, AP)