Politie Groningen vindt kalverkadavers in water

GRONINGEN, 20 APRIL. Deze week heeft de politie van Groningen drie dode kalveren gevonden in het Aduarderdiep, in de buurt van Groningen. De poten van de dieren waren met touw vastgebonden en met stenen verzwaard.

Maandag troffen voorbijganger de eerste twee dode kalveren aan. Zij hebben waarschijnlijk niet langer dan twee weken geleefd. De kadavers waren in een verre staat van ontbinding, waardoor de politie verwachtte dat een sectie weinig zin zou hebben. De kalveren zijn afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Donderdag werd een derde kalfje uit het water gevist. Deze was minder erg aangetast. In overleg met een dierenarts is besloten het Diergeneeskundig Laboratorium in Lelystad sectie op het dier te laten verrichten om de doodsoorzaak te achterhalen. Onduidelijk is of de kalveren zijn verdronken of dat ze al dood waren voordat ze in het water zijn gegooid.

De politie tast in het duister over de beweegredenen van de eigenaar. “Als de beesten al dood waren, dan zijn er genoeg mogelijkheden om je er legaal van te ontdoen. Als ze nog levend waren had hij ze toch gewoon kunnen verkopen”, aldus een politiewoordvoerder. Over de vraag of het dumpen van de dieren iets te maken heeft met de gekkekoeien-ziekte wil hij niet speculeren. Hij sluit niet uit dat er meer dode dieren worden gevonden.