Ondanks oproepen staakt-het-vuren; Beschietingen in Libanon gaan door

MOSKOU/JERUZALEM/ DEN HAAG, 20 APRIL. Israel en de Hezbollah hebben de beschietingen in Noord-Israel en Zuid-Libanon gisteren voortgezet, in weerwil van intensieve pogingen van Westerse landen, maar ook van Libanon en Syrië, om een staakt-het-vuren te bereiken.

De Israelische luchtmacht en artillerie namen in Zuid-Libanon posities van Hezbollah onder vuur, waarbij vier doden vielen. Hezbollah vuurde tegen de zeventig katjoesja-raketten af op Noord-Israel. Ook vanmorgen voerde het Israelische leger acties uit in Zuid-Libanon. Vliegtuigen bestookten dorpen bij Tyrus.

De Israelische premier, Peres, verklaarde dat zijn land akkoord gaat met een staakt-het-vuren als Hezbollah de beschietingen staakt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, zei gisteren tijdens een bezoek aan Den Haag te hopen dat “alle partijen beseffen dat het tijd is dat de rust in het Midden-Oosten terugkeert”.

Christopher zal tijdens een ontmoeting met de Syrische president, Hafez al-Assad, morgen in Damascus, druk uitoefenen op de Syrische regering om Hezbollah over te halen tot een staakt-het-vuren. “Het is de Hezbollah die schiet, maar daarmee hebben we geen contact. Wel kunnen we druk uitoefenen op degenen die invloed op hen hebben: Syrië en Libanon”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Frankrijk en Italië zijn naar Damascus gekomen voor vredesberaad. De leiders van de zeven grootste industrielanden (de G-7) en van Rusland die bijeen zijn voor een top in Moskou, riepen gisteravond op tot een staakt-het-vuren.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouk al-Sharaa, zei gisteren na een gesprek met zijn Franse ambtgenoot Hervé de Charette dat hij wil bemiddelen. Hij noemde het bombarderen van een VN-vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon, donderdag, door Israel een “tragedie die toont dat Israel uit is op oorlog”. De Libanese premier Hariri zei na gesprekken met Hezbollah dat hij over vier tot vijf dagen een staakt-het-vuren verwacht.

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft Hezbollah gisteren opgeroepen om “vol te houden” en de “zionistische vijand” te blijven beschieten. Hezbollah krijgt wapens en financiële steun voor een belangrijk deel van Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Velayati, bezoekt Turkije, Syrië en Marokko om te bespreken welke middelen er zijn om “druk uit te oefenen op Israel” opdat de aanvallen “op het Libanese volk” worden gestaakt. VN-commandanten in Libanon hebben Israelische troepen gewaarschuwd geen beschietingen uit te voeren in de buurt van VN-posities. Bij de Israelische beschieting van een VN-vluchtelingenkamp in Zuid-Libanon werden donderdag ruim honderd Libanese burgers gedood. (Reuter, AFP, AP)