Kattenvoer mogelijk oorzaak verlamming

ETTEN-LEUR, 20 APRIL. Besmette kattenbrokken zijn er waarschijnlijk de oorzaak van dat de afgelopen weken enkele honderden katten verlamd zijn geraakt. Fabrikant Spillers Petfoods in Etten-Leur heeft gisteren besloten alle pakken droogvoer van de merken Felix en Tom Poes uit de handel te nemen.

Uit onderzoek van Utrechtse faculteit Diergeneeskunde onder 56 zieke katten blijkt dat de poezen stuk voor stuk hetzelfde soort droogvoer hebben gegeten. Het gaat om Felix Vleessmakenmix en Tom Poes Variantjes. Voorzover kon worden nagegaan betreft het bepaalde partijen van deze artikelen. Volgens onderzoeker prof. dr. A. Beynen is nog niets bekend over de oorzaak.

De brokken van Felix en Tom Poes bevatten deels dezelfde grondstoffen, zoals granen en vlees. Beynen acht het waarschijnlijk dat daarin een schadelijke stof terecht is gekomen. Evenmin is uitgesloten dat de besmetting via de verpakking is opgetreden of dat bij de bereiding verkeerde hulpstoffen zijn gebruikt.

Extra complicatie is bovendien dat de herkomst van grondstoffen regelmatig verandert. In de gewraakte partijen is in ieder geval geen Brits rundvlees verwerkt, aldus onderzoekscoördinator J. van Nes. Hij adviseert kattenbezitters de brokken buiten het bereik van kinderen te houden.

Fabrikant Spillers Petfoods heeft besloten niet alleen de brokken van Felix en Tom Poes uit de handel te nemen, maar ook de 4-mix brokken van Albert Heijn en Lucky Cat van Aldi. Ofschoon bij deze merken geen verband is aangetoond met de kattenziekte, worden ze wel door Spillers Petfoods geproduceerd en daarom uit voorzorg ook van de schappen gehaald.

Volgens commercieel directeur C. Jas gaat het bij de omstreden partij om zo'n 130.000 pakken, waarvan ruim de helft is verkocht. Consumenten kunnen de brokken bij de winkel terugbrengen en hun geld terugkrijgen. Spillers Petfoods zou met deze artikelen ruim veertig procent van de kattenbrokkenmarkt bestrijken. Directeur Jas denkt dat de schade miljoenen guldens zal bedragen.

Pagina 2: Aantal zieke katten neemt nog steeds toe

Onderzoekscoördinator Van Nes schat dat nu zo'n vijfhonderd katten door polyneuropathie zijn getroffen. Hij constateert dat het aantal nog steeds toeneemt. In Nederland zijn in totaal ongeveer twee miljoen katten. De mogelijke schadelijkheid van het voer hoeft niet te betekenen dat alle katten in een gezin in dezelfde mate worden bedreigd, aldus Van Nes. Sommige dieren eten nu eenmaal meer of zijn gevoeliger dan andere.

Polyneuropathie gaat gepaard met een plotselinge verlamming van de voor- en achterpoten. De ziekte komt tot nu toe slechts zelden voor, niet alleen bij katten, maar ook bij honden en de mens. Herstel is binnen enkele weken mogelijk, mits de katten een goede verzorging krijgen. Ze moeten vooral geholpen worden met de voeding en ontlasting, omdat ze zelf niet in beweging kunnen komen.

In de jaren zestig heeft enige tijd de zogenoemde Vreesziekte bij honden gewoed als gevolg van verkeerde voeding. De oorzaak was toen een hulpstof die bij de bereiding van hondenbrokken was gebruikt.