Jordi Cruijff maakt debuut in selectie Oranje

ZEIST / BARCELONA, 20 APRIL. Bijna dertig jaar nadat vader Johan op 7 september 1966 tegen Hongarije debuteerde, is zoon Jordi Cruijff voor het eerst geselecteerd in de selectie van het Nederlands elftal.

Cruijff senior reageerde gisteren apetrots (“welke vader zou dat niet zijn”), junior bleef nuchter. Over het EK hebben hij en bondscoach Guus Hiddink met nog geen woord gerept. Hoewel senior zegt: “Ik ga naar het EK om van Jordi te genieten. Maar ik weet natuurlijk niet hoe hij het zal doen als z'n vader niet zijn coach is.” Dat het woensdag een vriendschappelijke interland tegen Duitsland betreft komt Jordi goed uit. Hij wil graag van 'Die Mannschaft winnen' omdat in het team vijf, zes spelers van Bayern München zijn opgenomen. De Beierse ploeg schakelde deze week immers FC Barcelona uit voor de finale van het UEFA-Cuptoernooi.

De 22-jarige zoon van 'De Verlosser' doorliep de jeugdopleiding van Ajax, ook in een periode dat zijn vader daar als coach werkte. Acht jaar geleden verhuisde het gezin naar Barcelona en werd hij lid van de trots van Catalonië.

Vorig seizoen brak Jordi Cruijff door in het eerste team van FC Barcelona. Het debuut van Jordi in de selectie werd enigszins vertraagd door een knieblessure die hem een half aan de kant hield. Hij zocht in Kroatië een orthopeed op die ontdekte dat steunzolen bevorderlijk waren voor het genezingsproces. Jordi beschikt ook over een Spaans paspoort, maar koos voor Oranje. Wellicht ook onder invloed van zijn vader, die al eerder verklaarde dat Jordi voor Oranje zou moeten spelen. “Ik hoop dat dit het beste is”, verklaarde Jordi gisteren voorzichtig. Om de loopbaan van zijn vader te overtreffen zal Jordi meer dan 48 interlands moeten spelen. Johan Cruijff scoorde tussen de periode 1966 en 1977 in totaal 33 keer.

Behalve Jordi selecteerde bondscoach Guus Hiddink nog twee nieuwelingen in de selectie: PSV'er Phillip Cocu en de Spartaan John Veldman die vorige week een driejarig contract voor Ajax tekende. In vergelijking met de groep die werd uitverkoren voor de afgelaste interland tegen België ontbreken Arthur Numan, Patrick Kluivert en Aron Winter. De selectie bestaat uit: Van der Sar, Blind, Frank en Ronald de Boer, Bogarde, Reiziger, Hoekstra (Ajax), Taument, De Goey (Feyenoord), Cocu (PSV), De Kock (Roda), Veldman (Sparta), Mulder (Schalke), Seedorf (Sampdoria), Witschge (Bordeaux), Bergkamp (Arsenal) en Cruijff (Barcelona).