Heilige grond

Paardensportliefhebbers kregen begin vorig jaar de schrik van hun leven. Diverse media berichtten dat de draf- en renbaan Duindigt met sluiting werd bedreigd. De gemeente Wassenaar wilde onvoldoende meewerken aan de renovatie van de uit 1906 stammende renbaan. Het bleek een storm in een glas water. Er is inmiddels een plan ingediend voor privatisering van de baan en sluiting is niet meer aan de orde.

Tussen 1911 en de Tweede Wereldoorlog ging het financieel wat minder. De inkomsten waren teruggelopen, omdat de Tweede Kamer in 1911 een totalisatorloos tijdperk instelde. De Kamer achtte het onzedelijk om op paarden te gokken. Veertig jaar later, in de Tweede Wereldoorlog, draaide rijkscommissaris Seyss-Inquart die beslissing terug. De reden was een beetje wrang: om de Duitse manschappen een beetje van de straat te houden. Na de oorlog ging het wedden door.

In de jaren vijftig werd de wedstrijd om de Gouden Zweep in ere hersteld. Tegenwoordig strijden paarden als Yellowa en Action Skotter om die felbegeerde prijs die meestal door Prins Bernhard wordt uitgereikt.