Geen ander gebruik van 'lichte pil'

ARNHEM, 20 APRIL. Het Europees Comité voor Merkgeneesmiddelen is vooralsnog niet van plan wijzigingen aan te bevelen in het gebruik van de zogeheten derde generatie anti-conceptiepil. Dat blijkt uit de 'positiebepaling' die het CPMP gisteren heeft gepubliceerd, na zes maanden studie op het gebruik van deze 'lichte pil'.

Het comité erkent de mogelijkheid van 'ruis' in de studies die zijn geanalyseerd, maar zegt niet in staat te zijn de omvang daarvan vast te stellen. Dat vergt nadere studie.

Volgens pilfabrikant Organon, dochter van Akzo Nobel, is de invloed van negatieve publiciteit rondom de moderne pil de afgelopen maanden groot geweest. Zo is het aantal Britse abortussen in de periode van december tot en met februari met 10 procent gestegen. Veel geaborteerde vrouwen waren abrupt gestopt met het pilgebruik na de alarmerende berichten.

De drie belangrijkste pilfabrikanten, Organon, Wyeth en Schering, hebben ook eigen literatuuronderzoek gedaan. Daaruit concluderen zij dat de derde-generatiepillen tot de veiligste vormen van contraceptie behoren die een vrouw kan kiezen.

De Britse overheid adviseerde artsen eind oktober vorig jaar vrouwen met overgewicht of een eerder doorgemaakte trombose geen pillen meer voor te schrijven met desogestrel en gestodeen erin. Dit advies was gebaseerd op drie ongepubliceerde onderzoeken waaruit zou blijken dat de zogenaamde lichte pillen met desogestrel en gestodeen een tweemaal zo hoog risico op trombose geven als pillen van een vorige, zwaardere generatie.