Farmaceuten bieden miljard schikking aan

NEW YORK, 20 APRIL. Vier grote farmaciebedrijven willen een rechtszaak, aangespannen door zesduizend Amerikaanse hemofiliepatiënten die met het aids-virus (HIV) zijn besmet, met een schikking beëindigen. Ze bieden de slachtoffers een bedrag van 600 miljoen dollar (een miljard gulden) aan.

Dat heeft het Duitse chemieconcern Bayer, één van de vier ondernemingen, bekendgemaakt. De andere drie zijn de Amerikaanse farmaciebedrijven Baxter Healthcare, Rhone-Poulenc Rorer and Alpha Therapeutics. Volgens Baxter is het aanbod “definitief”. De rechtszaak werd tien jaar geleden aangespannen.

Hemofiliepatiënten en hun familieleden hebben de bedrijven aangeklaagd met het argument dat deze de bloedstollende preparaten eerst hadden moeten verhitten om op die manier het aids-virus te doden. Volgens de slachtoffers hechtten de ondernemingen meer belang aan hun winsten dan aan de gezondheid van de patiënten.

De farmaciebedrijven hebben dit altijd tegengesproken. Zij stelden dat ze verhitting achterwege lieten omdat zij aanvankelijk meenden dat dit medisch gezien geen goede behandeling was. In een gisteren uitgegeven verklaring schrijft Bayer dat de besmetting, die in het begin van de jaren tachtig heeft plaatsgehad, gezien de wetenschappelijke kennis die destijds voorhanden was, “niet te voorzien en onvermijdbaar” is geweest. Het aanbieden van de schadevergoeding betekent dan ook niet dat de bedrijven zich wettelijke verantwoordelijk of schuldig verklaren, aldus het Duitse bedrijf.

Het bedrag dat de vier aanbieden (168.000 gulden per patiënt) is fors lager dan de som waarmee dezelfde bedrijven vorige maand in Japan hemofilie-patiënten tegemoet kwamen. In die rechtszaak waren ze bereid ieder slachtoffer 420.000 dollar (706.000 gulden) uit te keren. Patiënten die later inderdaad aids kregen, betalen zij 1400 dollar (2350 gulden) per maand extra.

Volgens Bayer komt dat onder meer omdat de regering van Japan een bijdrage heeft geleverd in deze schikking. Zij zou de verkoop van verhitte bloedprodukten in Japan hebben tegengehouden, zo luidde de aanklacht. Ook speelde in de schikking mee dat de kosten van levensonderhoud in Japan stukken hoger zijn dan in de Verenigde Staten. (ANP, DPA, Reuter)