'Een circus krijgt geen lening van acht ton'

Sinds het overlijden van zijn jonge directeur en diens partner, in maart, heeft Circus Renz een groot financieel probleem. Er moet snel acht ton op tafel komen.

STEDE BROEC, 20 APRIL. Er klinkt flink wat bezorgdheid in zijn stem als clown Milko langs de hokken met luierende panters en poema's loopt. Nog anderhalf uur voor de matinee begint. “Ze zijn allemaal in gevangenschap geboren en helemaal gewend aan dit leventje. Je ziet het, ze houden het graag gemakkelijk. Maar misschien is twintig jaar ook wel iets te oud voor onze kunstjes.”

De roofdieren vormen het openingsnummer van Circus Renz en Milko's bezorgdheid blijkt gegrond. De katachtigen zijn nauwelijks in beweging te krijgen, hijsen zich op hun zitplaatsen in de kooi. Het moet gezegd, dompteur Emile Smith spant zich ook niet bijzonder in, beweegt als in een vertraagde film.

Eergisteren nog in Stede Broec, vandaag in Hoofddorp en op Koninginnedag in Nijmegen. Milko Steyver (32) leidt een afwisselend leven en wil dat ook zo houden. “Maar het is niet het belangrijkste. We willen vooral de nagedachtenis aan Herman en Diana hoog houden, in hun sfeer verder gaan met dit circus.” Of iemand daarvoor acht ton op tafel wil leggen? Want zoveel geld is nodig om Milko met zijn moeder Anneke Steyver (52), manager Robert Ronday (38) en hun echtelieden eigenaars te doen worden van het kleine circus.

Acht ton bedraagt het erfdeel dat de moeder van Herman 'Renz' van der Vegt na diens plotselinge dood voor zichzelf en Hermans jonge broertje veilig wil stellen. Het moet eind mei zijn geregeld. “Bij de banken hoeven we niet aan te kloppen, een circus krijgt geen lening. Ook niet als het een miljoen waard is. We zullen het dus vooral van onze vrienden moeten hebben”, zegt Milko.

Het is voor Circus Renz, 'circus-traditie sinds 1911', de laatste dag in Stede Broec, voorheen Grootebroek. De grand chapiteau of grote tent past maar net op het parkeerterrein, naast het drukbezochte zwembad. Het gruis zorgt voor flinke stofwolken in de stallen, maar ook in de piste. Milko ergert zich er aan, want de prachtige Friese hengsten en de drie olifanten hebben er last van. In tegenstelling tot Neptune en Castor, de 'Patagonische zeeleeuwen' die lawaaiig spartelen in hun badje achterin een trailer. De lage pachtprijs van honderd gulden per dag vergoedt het leed enigszins.

Aan de overkant van de weg is het kampement van de artiesten en hun gezinnen. Twee enorme woontrailers, kleine caravans en een ouderwetse woonwagen met ligkooien voor de alleenstaanden. In de smalle, lange 'kantoorwagen', waar de mobiele telefoons regelmatig rinkelen, nemen Milko - lengte 1,42 meter - en zijn moeder, zeventien centimeter kleiner, plaats op een stevige doos om hun plannen toe te lichten.

Onvermijdelijk is het verslag van de trieste gebeurtenis op 13 maart. Het circus stond bij 'Het Vennenbos' in Hapert, toen Herman van der Vegt en zijn partner Diana Luycx (beiden 29 jaar) 's middags tegen zessen dood in hun woontrailer werden gevonden. Vergiftigd door koolmonoxyde. Diana lag op bed, Herman zat op het toilet. Later bleek dat ze al tien uur dood waren. Volgens de technici was er iets aan de hand met de twee kachels in de gloednieuwe Amerikaanse woontrailer van de directie.

Voor Milko was het de meest bizarre dag uit zijn leven. “We waren al een paar keer gebeld dat Herman niet op een afspraak in België was verschenen. Na weer zo'n telefoontje ben ik om een uur of vier de trailer binnen gegaan. Ik zag Herman en heb geroepen dat het echt wel tijd was om er eens uit te komen. Daarna heb ik de deur weer achter me dicht getrokken. Tegen zessen is Robert er weer naar toe gegaan en toen ontdekten we pas dat er iets heel ergs was gebeurd.” Herman en zijn partner zijn begraven, het onderzoek naar de precieze oorzaak zal naar verwachting volgende week gereed zijn.

Directeur en paardendresseur Herman noemde zichzelf en zijn circus Renz, maar er is geen enkele familieband met de bekende circusfamilie van die naam. En in deze kringen bestaat nog flinke ergernis over dit 'misbruik', zeker nu vast staat dat het circus de naam gewoon zal blijven voeren. “De grootvader van Herman gebruikte de naam Renz voor het eerst om te profiteren van de bekendheid die het grote Duitse circus voor de oorlog in Nederland had. Toen hem dit werd verboden, zette hij puntjes tussen de letters. Renz stond voor 'Rasechte Nederlandse Zwervers'. Ja, vandaag moeten we vaststellen dat die puntjes allemaal weggeregend zijn”, zegt manager/spreekstalmeester Ronday.

Met Milko en diens moeder wil hij er alles aan doen om te voorkomen dat het circus in delen wordt verkocht: “Dat zou ook niet erg zakelijk zijn. Wat leveren twintig afgeschreven vrachtwagens nou op?”. Nog een week of zes, dan moet de acht ton binnen zijn. Er zijn wat minder serieuze aanbiedingen geweest. “Iemand wilde het hele bedrag aan ons lenen tegen meer dan 40 procent rente. En een ander bood hulp aan als we beloofden niet langer de naam Renz te voeren”, vertelt Ronday. Hij heeft “telefonisch contact” met AHOLD en volgende week een afspraak met het Van der Valk-concern. Voor de toekan is in de tent nog wel een plaatsje. Anneke Steyver laat voorzichtig los dat er “in verband met iets bijzonders op Koninginnedag” contacten zijn gelegd met het bureau van Van den Ende.

Ondanks het zonnige weer staat er drie kwartier voor de matinee in Stede Broec al een flinke rij te trappelen om binnen te gaan in de diep-rode tent, die net voor het seizoen is afgeleverd door de Scola Teloni-fabriek in Milaan. Het grootste deel van de twaalfhonderd zitkuipjes blijft onbezet. Een paar bezoekers hebben het programma aangeschaft, geïllustreerd met grote kleurenfoto's van de overleden directie. Alsof Herman en Diana hun paarden zo weer de piste in laten draven. “Als eerbetoon willen we graag dit door hen samengestelde programmaboekje gebruiken, zodat iedereen kan zien wat voor fijne mensen wij verloren. Wij vragen hiervoor uw begrip”, deelt de huidige directie op een inlegvel mee.

    • Harm van den Berg