Verenigde Staten: vrije prijzen

NEW YORK, 19 APRIL. In de Verenigde Staten is geen vaste boekenprijs, althans niet in de boekhandel. Het is zelfs bij de wet verboden om een verkoopprijs te zetten omdat dat als bederf van de vrije markt wordt beschouwd.

“Veel boeken hebben een gedrukte winkelprijs op het boek maar die is van geen belang”, zegt Len Vlahos van de American Booksellers Association (ABA). “Kleinere boekhandels houden zich er echter aan en je zult vooral zelden zien dat ze meer vragen.”

Uitgevers stellen zelf hun groothandelsprijs vast en moeten zich daaraan houden bij de levering aan alle boekhandels. Gereduceerde prijzen voor bijvoorbeeld grote boekhandelketens zijn bij de wet verboden. Dat is dus wel een 'vaste' boekenprijs. In de zogeheten Robinson-Patman Act zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder uitgevers aan boekhandels leveren. De ABA, die 4.500 Amerikaanse boekhandelaren vertegenwoordigt, heeft onlangs Random House voor de rechter gesleept omdat die in strijd met de wet kortingen zou geven aan grote ketens. De ABA eist nu dat alle boekhandels voor die lagere prijs hun boeken kunnen afnemen.

In de VS komen veel boeken eerst in gebonden vorm (hardcover) uit omdat veel klanten daar kennelijk de voorkeur aan geven. Er is echter niets dat uitgevers verhindert om een nieuw boek meteen in pocketvorm (paperback) uit te brengen.