Veel arrestaties in Egypte na aanslag

KAIRO, 19 APRIL. De Egyptische regering heeft een groot aantal vermeende moslim-extremisten opgepakt in verband met de moordpartij, gisteren, bij het Europa-Hotel in de Egyptische hoofdstad, Kairo, langs de weg naar de piramiden, aldus de semi-officiële krant Al Ahram vandaag. Bij het Europa-Hotel vonden achttien Griekse toeristen de dood nadat vier gewapende mannen, naar wordt aangenomen moslim-extremisten, het vuur op hen hadden geopend.

In de gehele wereld is geschokt gereageerd op de moordpartij. De aanslag werd ook afgekeurd door de Egyptische Moslim Broederschap, die van Egypte een volgens de shari'a (de islamitische wet) bestuurde staat wil maken. “Deze misdaad is een schande voor de mensheid”, aldus de Broederschap in een gefaxte verklaring aan het persbureau Reuter. “Deze daad van extreme perfiditeit en criminaliteit kan op de veroordeling rekenen van alle godsdiensten, (is in strijd met) internationale normen en humanitaire principes en kan op geen enkele wijze gerechtvaardigd worden.”

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali, vroeg in een verklaring om “een einde aan gratuite moordpartijen als middel om politieke doelen te bereiken”.

Vanmorgen was het nog onduidelijk wie verantwoordelijk was voor de moordpartij bij het Europa-Hotel. In Egyptische kranten werd gespeculeerd dat het doel van de aanslag was om Israel te treffen. In het Europa-Hotel, aldus de Egyptische pers, verblijven vaak Israelische toeristen. De vier gewapende mannen zouden de groep Griekse toeristen voor Israeliërs hebben aangezien en de Grieken per vergissing hebben gedood. De andere leden van de Griekse groep zijn inmiddels teruggevlogen naar Griekenland. De Egyptische president, Mubarak, heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers van de moordpartij.

Volgens Westerse diplomaten is het geenszins uitgesloten dat de aanslag gericht was tegen de Egyptische regering. Doel van de moordpartij zou zijn om het toerisme te treffen. Daarom zou de aanslag hebben plaatsgehad op de weg naar de piramiden, waar een groot aantal hotels is gevestigd.

Egypte, van oudsher een populair vakantieland, werd na een aantal aanslagen van moslim-extremisten door veel toeristen gemeden. De laatste tijd nam het toerisme weer sterk toe, na een groot offensief van de Egyptische veiligheidspolitie tegen de moslim-extremisten. Dat offensief had vooral plaats in een aantal provincies in Zuid-Egypte, waar de meeste aanslagen van moslim-extremisten plaatshebben. (AFP, AP, Reuter)