Ruim 110 doden bij bombardement VN-post; Strijd Israel-Hezbollah ondanks oproep bestand

BEIROET/ JERUZALEM, 19 APRIL. Israel en Hezbollah hebben vanochtend hun gevechtsacties hervat, ondanks dringende internationale oproepen tot een staakt-het-vuren na de dood van meer dan 110 Libanese burgers bij een Israelisch bombardement.

De Israelische premier, Shimon Peres, stemde vannacht in een vraaggesprek met CNN in met een onmiddellijk bestand in afwachting van onderhandelingen maar onderstreepte dat het Israelische leger het volste recht tot zelfverdediging heeft. Dat gebeurde na een spoedzitting van het Israelische veiligheidskabinet in Tel Aviv. Vanmorgen zei Peres dat Israel op voorwaarde van wederkerigheid een staakt-het-vuren zal aanvaarden.

Israelische artillerie richtte gisteren een bloedbad aan onder Libanese dorpelingen die sinds het begin van de Israelische militaire operatie tegen Hezbollah, vorige week donderdag, bij de UNIFIL in Zuid-Libanon bescherming hadden gezocht. Daarbij vielen meer dan 110 doden en 75 gewonden.

Het hoofdkwartier van de Fijische UNIFIL-eenheid bij Qana kwam onder Israelisch vuur te liggen nadat Hezbollah van 300 meter verderop raketten richting Noord-Israel had afgeschoten, zo meldde zowel UNIFIL als Israel. Het bombardement duurde een half uur.

President Bill Clinton, die tot dusverre de Israelische operatie in Libanon stilzwijgend had gesteund, riep gisteren na het bloedbad op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Zijn minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, gaat vermoedelijk morgen naar het Midden-Oosten om een duurzame regeling tot stand te brengen. Vandaag toonde Clinton dienaangaande “enige hoop”. De Libanese premier, Hariri, dacht vanmorgen dat vier tot vijf dagen nodig zouden zijn om tot een regeling te komen.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg gisteren in een compromis-resolutie om een onmiddellijk staakt-het-vuren “door alle partijen”. Een Egyptische resolutie waarin Israel werd veroordeeld en die opriep tot directe Israelische terugtrekking uit Libanon haalde het niet.

De Israelische actie werd gisteren scherp veroordeeld door verscheidene Arabische landen, waaronder vredespartner Jordanië, dat van “kwaadaardige agressie” en “misdadige militaire operaties” sprak. De Europese Unie, die gisteren eveneens tot een staakt-het-vuren opriep, heeft een missie van ministers van buitenlandse zaken naar de regio gestuurd.

Eerder op de dag waren tien burgers in een dorp bij Nabatiyeh omgekomen bij een Israelische aanval. In totaal zijn nu bijna 150 doden en meer dan 290 gewonden gevallen bij het Israelische offensief in Libanon.

Tijdens een persconferentie in Tel Aviv stelde premier Peres Hezbollah volledig verantwoordelijk voor de inslag van de Israelische granaten temidden van Libanese burgers bij de UNIFIL-positie omdat deze moslim-fundamentalistische organisatie “zich achter burgers verschuilt”. Volgens Peres wist het Israelische opperbevel niet dat er Libanese burgers bij de UNIFIL-positie waren. De Israelische bevolking steunt overigens volgens vandaag gepubliceerde peilingen in overgrote meerderheid het optreden in Libanon.

Pagina 5: Premier Peres: Israel heeft de plicht zijn burgers te verdedigen

“Ik heb pijn van iedere vrouw en kind dat wordt gedood. Israel heeft echter geen ander keuze dan zijn burgers te verdedigen”, zei hij. Peres waarschuwde dat “Hezbollah een ramp over Libanon brengt”.De Israelische chef staf, luitenant-generaal Amnon Shahak, verdedigde gisteren zijn soldaten, die volgens hem het bevel hadden katjoesja-raketaanvallen te beantwoorden. Hij zei niet te denken dat de militairen die de Fijische basis beschoten, een inschattingsfout maakten.

Israel stelde vanmorgen Iran verantwoordelijk voor het lot van de in 1986 in Libanon gevangenengenomen navigator Ron Arad. Een terroristische organisatie 'De onderdrukten op Aarde' maakte vanmorgen in Beiroet bekend dat Ron Arad in reactie op de slachting van de Libanese burgers gisteren zal worden terecht gesteld. Een video-opname van de executie zal volgens deze organisatie worden verspreid.

Ondertussen heeft Israel Palestijnse steden voor Israelische burgers om veiligheidsredenen gesloten. Hamas en de Islamitische Jihad hebben gisteren aangekondigd voor Israels acties tegen Libanese burgers wraak op Israel te zullen nemen. Israel stuurde vandaag tanks en manschappen naar de Libanese grens om gevreesde wraakacties door Hezbollah af te schrikken. Uit naam van het Israelische opperbevel maande de radio van de pro-Israelische militie in Zuid-Libanonvanmorgen opnieuw burgers van een aantal Libanese dorpen hun woonplaatsen te verlaten. Israel zal volgens deze oproep vanmiddag de aanvallen hervatten op de genoemde dorpen, waar zich Hezbollah-strijders zouden bevinden. Israelische artillerie, vliegtuigen en helikopters beantwoordden aanhoudende katjoesja-raketaanvallen van Hezbollah op Noord-Israel.

Zowel de Libanese premier Rafiq Hariri als de Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette, die tussen de betrokken partijen heen en weer pendelt, heeft vanmorgen gezegd dat een regeling binnen drie tot vijf dagen van kracht zal worden. Hariri zei dat Beiroet en Damascus met Hezbollah in contact staan inzake een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse minister Warren Christopher wordt morgen in de regio verwacht om een “duurzaam einde aan deze crisis” te maken, zoals president Clinton het gisteren uitdrukte. Clinton onderstreepte dat een oplossing niet alleen een “eind zal maken aan het menselijk lijden maar ons ook zal helpen verdere vooruitgang te boeken naar ons doel van een alomvattende en duurzame vrede in het Midden-Oosten”.

Christopher, vandaag in Den Haag voor overleg met zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen, heeft onderweg uit Tokio telefonisch contact gehad met Peres en met de Syrische minister van buitenlandse zaken Farouq al-Shara. Een woordvoerder van het State Department onderstreepte vaochtend dat Christophers reis “een open eind heeft”: “hij gaat niet voor twee of drie dagen, hij gaat proberen het probleem op te lossen”. Een conferentie in Luxemburg van 27 landen als vervolg op de anti-terrorismetop in Sharm el-Sheikh die maandag zou plaatshebben en waar Christopher aanwezig zou zijn, gaat niet door, aldus de woordvoerder.

Ook de Russische president, Boris Jeltsin, heeft een afgezant met spoed naar het gebied gestuurd. De Russische minister van buitenlandse zaken, Primakov, gaat overleg plegen met Syrische, Libanese en Israelische leiders, zo werd vanochtend in Moskou bekendgemaakt. Rusland, zo liet Jeltsin door zijn persdienst meedelen, heeft van het begin af aan wat zich in Libanon afspeelt als onaanvaardbaar bestempeld. Hij sprak van “flagrante schending van de Libanese soevereiniteit”. (Reuter, AP, AFP)