Muziek voor Mostar; Nederlandse muzikanten helpen Bosnische kinderen

Op Afrikaanse trommels slaan, zingen en dansen in een grote circustent. De kinderen van de Bosnische stad Mostar kunnen binnenkort twee weken lang muziekmaken met de Nederlandse trommelgroep Djembé Kahn. In de tent zullen de kinderen ook instrumenten bouwen en muziekles krijgen. De bedoeling is dat Moslim-, Servische en Kroatische kinderen allemaal meedoen aan 'Muziek voor Mostar'.

Op woensdag 24 april is er een benefietconcert voor Muziek voor Mostar in Paradiso in Amsterdam. Toegang: ƒ25,-. Aanvangstijd: 20.u. Kaartjes zijn bij het Amsterdams Uit Bureau (AUB) en de Nieuwe Muziekhandel verkrijgbaar.Inl. 020-6630740.

De kinderen in Mostar hebben twee jaar lang een oorlog meegemaakt. De huizen werden kapotgeschoten, de kinderen konden niet naar school en mochten 's avonds niet buiten spelen omdat het te gevaarlijk was op straat. Een jaar zaten zij in schuilkelders om niet geraakt te worden door kogels en bommen. Televisie en radio waren er alleen op de dagen dat er stroom was.

Alle reden dus om een 'kleurige noot' in hun leven te brengen, vertelt Thomas Kat. Hij is één van de organisatoren die met de trommelgroep Djembé Kahn naar Mostar gaan. De meeste hulporganisaties brengen medicijnen, kleren en voedsel, maar Djembé Kahn wil muziek meenemen. “Wij hebben gehoord dat de mensen in Mostar juist vaak om muziek vragen, omdat de elektriciteit regelmatig uitvalt en zij dus niet naar de radio of cassettebandjes kunnen luisteren”, zegt Kat. Bovendien konden de kinderen lange tijd niet naar school, dus muziekmaken in een grote groep was onmogelijk.

Kat spreekt geen Bosnisch, maar hij denkt dat hij via de muziek, dus zonder woorden, met de kinderen kan communiceren. Iedereen kan vrolijk worden van muziek, zegt hij, welke taal je ook spreekt. Hij verwacht dat veel van de kinderen in Mostar bang zijn voor bepaalde geluiden door de oorlog. Een harde klap op een trommel kan voor hen klinken als de ontploffing van een bom. De bedoeling is dat een muziektherapeut zal praten met de kinderen als zij nog bang zijn wegens hun oorlogservaringen. Zo'n muziektherapeut kan hen helpen daarmee om te gaan: hij laat je zien hoe je je gevoelens kunt uiten via muziek.

Djembé Kahn wil ook muziekinstrumenten meenemen naar Mostar en die daar achterlaten. Die kunnen dan gebruikt worden in het muziekcentrum in Mostar, dat de internationale organisatie War Child (oorlogskind) nu aan het bouwen is.

De oorlog in Bosnië was een strijd tussen de drie bevolkingsgroepen in het land: Serviërs, Kroaten en Moslims. Hoe kan Kat er op vertrouwen dat de Servische, Kroatische en Moslim kinderen na het vertrek van Djembé Kahn samen plezier zullen hebben van de muziekinstrumenten? Kat: “Ik denk dat kinderen gewoon met elkaar zullen spelen en geen andere bevolkingsgroepen haten, zoals hun ouders dat misschien doen.”

Na twee weken zal de muziekcircus weer vertrekken uit Mostar. Het moet een feest zijn voor de kinderen, die zo even de oorlog kunnen vergeten. Kat hoopt dat andere hulporganisaties daarna zo'n projekt in Mostar zullen organiseren, zodat het niet blijft bij één feest. De instrumenten en het muziekcentrum blijven in elk geval in Mostar.

Heb jij nog een klein muziekinstrument dat je aan een kind in Mostar zou willen geven? Dat kun je dan sturen naar: M. Philippo p/a Reinier Claeszenstraat 40 huis, 1056 WL Amsterdam.

    • Frederiek Weeda