Londen wil dat Saoediër zich politiek rustig houdt

LONDEN, 19 APRIl. De Britse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Ann Widdecombe heeft gisteren een beroep gedaan op de in Londen verblijvende Saoedische dissident Mohammed al-Massari om zijn politieke activiteiten terug te schroeven. Ze zei dat het geen pas geeft om de gastvrijheid van de Britse regering te belonen met het in gevaar brengen van de Britse werkgelegenheid. De Saoedische regering heeft de Britse regering gedreigd met economische sancties als ze al-Massari zijn gang laat gaan.

Maar de Saoedische dissident kondigde juist een intensivering van zijn politieke activiteiten aan nadat de Britse regering zich gisteren genoodzaakt zag om hem voor vier jaar een verblijfsvergunning te verstrekken. Twee pogingen van de Britse overheid om hem het land uit te zetten, eerst naar Jemen, later naar het eiland Dominica in de Caraïbische Zee, strandden op juridische bezwaren.

Om de toorn van de Saoedische regering te vermijden, hebben de Britten Al-Massari niet formeel politiek asiel verleend. Maar zijn nieuwe status komt daar feitelijk wel op neer. Zijn familie mag zich bij hem voegen en hij kan vrijelijk reizen naar het buitenland.

Wegens zijn politieke activiteiten heeft al-Massari, tot zijn vertrek uit Saoedi-Arabië hoogleraar in de natuurkunde, Saoedi-Arabië in de gevangenis gezeten.

Al-Masari geldt als een van de felste tegenstanders van het Saoedische koninklijk huis. Volgens de dissident, die weinig bekendheid genoot totdat hij Saoedi-Arabië verliet, is de Saoedische koninklijke familie corrupt en is zij geheel in de ban geraakt van het Westen. De moslim-fundamentalist verstuurt onder andere faxen tegen het koningshuis vanuit Londen.