Letten vernederen ijshockeyers

EINDHOVEN, 19 APRIL. De gelaatsuitdrukking van Theo Kruger was gisteren tijdens het WK voor B-landen in Eindhoven veelzeggend. De aanvaller van het Nederlands ijshockeyteam keek ongelovig naar zijn tegenstrever Arturs Irbe, de goalie van Letland. De doelman stopte de schoten van Kruger alsof hij op een vrije middag appels uit de boom plukte. Het gemak waarmee Irbe speelde was kenmerkend voor het spel van zijn ploeg die Nederland met 15-3 van het ijs veegde.

Letland bleef daardoor ongeslagen en Nederland incasseerde de vijfde nederlaag. Het verlies was verwacht, maar de cijfers vielen zwaar tegen.

Na de eerste periode was het al 1-8 (doelpunt Frank Versteeg), na het tweede bedrijf 2-12 (treffer Hartogs). Het werd met 3-15 de grootste uitslag van het toernooi tot dusver.

Door de geringe tegenstand van Nederland hoefde Irbe niet tot het uiterste te gaan. Bij die enkele keren dat zijn inzet werd gevraagd, bleek zijn grote klasse. Irbe is de enige speler op het WK voor B-landen die in de Amerikaanse profcompetitie NHL speelt. Hij miste de eerste drie duels van Letland omdat zijn verplichtingen bij de San Jose Sharks voorrang hadden. Zaterdag mocht hij weg uit de Verenigde Staten. De reis betaalde hij zelf, evenals de boete voor het overgewicht. Een pittig bedrag, want met een dozijn sticks en andere ijshockey-attributen voor zijn landgenoten overschreed hij ruimschoots de maximale gewichtsgrens.

Zondag verdedigde hij bij de 4-2-zege op Wit-Rusland het Letse doel. “Het was de mooiste wedstrijd die ik de laatste twee jaar heb gespeeld”, aldus de goalie die jarenland voor het machtige CSKA Moskou speelde.(ANP)