Katjoesja's tonen zwakte van moderne technologie aan

De tientallen doden die gisteren in de buurt van een post van de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon vielen, zijn het slachtoffer van de steeds verdergaande automatisering van de oorlogsvoering. Ze zijn er het bewijs van dat geavanceerde technologie ook zijn zwakke kanten heeft.

De Israelische artillerie is uitgerust met zogeheten Firefinder radar-apparatuur die het ballistische traject van de katjoesja-raketten van de Hezbollah-strijders praktisch vanaf het moment van afvuren kan volgen.

De radar berekent daarop de coördinaten waarvandaan de katjoesja's zijn gelanceerd en voert deze direct in in de vuurleidingscomputer van de Israelische M-109 houwitsers, die een een kaliber hebben van 155 millimeter. Nog vóór de katjoesja's hun doelen in het noorden van Israel bereiken kunnen de Israelische granaten al onderweg zijn.

Dit systeem is zeer doeltreffend in het geval dat de artillerie van de tegenstander bestaat uit bemande stukken geschut die steeds opnieuw geladen moeten worden.

In de Golfoorlog werd de Iraakse artillerie op deze manier onmiddellijk en volledig tot zwijgen gebracht; de Iraakse militairen durfden zich niet eens meer in de buurt van hun stellingen op te houden.

In het zuiden van Libanon ligt de militaire situatie echter heel anders. De katjoesja's - eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei Chinese en Russische korte-afstandsraketten met een bereik van om en nabij de twintig kilometer - zijn met behulp van een afstandsbediening af te vuren.

De raket en de lanceerinrichting zijn bovendien te demonteren, zodat ze op de rug zijn mee te voeren. Het zijn als het ware wegwerplanceerinrichtingen.

Wanneer de raket in het beboste heuvelland in stelling is gebracht, kunnen de globale doelcoördinaten in het afvuurmechanisme worden ingesteld, waarna met een afstandsbediening de raket wordt gelanceerd. De Hezbollah-strijders hebben dan al een veilig heenkomen gezocht.

Gisteren hadden de Hezbollah-strijders de lanceerinrichtingen in de buurt van het VN-kamp opgesteld; de Israelische artillerie reageerde onherroepelijk.

    • Menno Steketee