Jongen (12) zou meisje (11) hebben verkracht

SCHIEDAM, 19 APRIL. Een moeder uit Schiedam heeft in januari bij de politie aangifte gedaan van verkrachting van haar 11-jarige dochter door een 12-jarige klasgenoot. De verkrachting zou zich na schooltijd hebben afgespeeld in de struiken in de buurt van de woning van het meisje. Beide kinderen zijn leerlingen van de openbare basisschool De Troubadour in Schiedam.

Volgens de politie is er wel sprake geweest van penetratie, maar heeft het meisje vrijwillig mee gewerkt. Dit concludeert de politie na verhoor van beide kinderen. Zowel de jongen als het meisje bevestigde tegenover de politie dat er geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. De jongen ontkent dat er sprake was van dwang en dus verkrachting. De verklaring van het meisje is onduidelijk, aldus de politie.

Andere ouders met kinderen op De Troubadour hebben in dezelfde periode aangifte gedaan van aanrandingen van hun dochters (11 en 12). Vijf ouders meldden dat hun dochters in het zwembad Groenoord door vijf jongens uit hun klas onzedelijk zijn betast. De politie bevestigt dat de jongens in billen en borsten hebben geknepen.

Er zijn ook geruchten over onzedelijke betastingen op een schoolkamp in oktober, maar zowel politie als school vindt de verklaringen van de leerlingen hierover nog te onduidelijk.

De school heeft de betrokken jongens niet van school gestuurd. Na een schorsing van een dag mochten ze weer op school komen. Reden is dat volgens de directie nooit duidelijk is geworden wat er precies is gebeurd.

Een verzoek van de ouders van twee meisjes de jongens in een aparte klas te zetten, heeft de school niet ingewilligd. De directie vindt dat de de jongens daardoor gestigmatiseerd worden. Sindsdien houden de ouders van de meisjes de kinderen thuis. De school heeft wel besloten seksuele voorlichting te geven. Medewerkers van de GGD begeleiden dit.

Waarnemend schooldirecteur M. Daalmeijer betreurt de zaak. Hij heeft alleen de direct betrokken ouders op de hoogte gesteld van het politieonderzoek. “Hoewel alles zich buiten school en schooltijd heeft afgespeeld, willen we ons er wel mee bemoeien. We weten alleen niet hoe.” De zaak is aan het licht gekomen doordat de ouders contact hebben gezocht met de media.