Israel negeerde VN-oproep; Eerst raketten Hezbollah vanuit Qana

TYRUS, 19 APRIL. De dood van meer dan 110 Libanese burgers bij een post van de VN-vredesmacht UNIFIL werd gisteren ingeleid door twee raketsalvo's richting Noord-Israel van de Libanese fundamentalistische beweging Hezbollah. Israel op zijn beurt negeerde VN-oproepen het vuren te staken.

Volgens de woordvoerder van UNIFIL in Libanon, Timur Goksel, lanceerde Hezbollah om 13u55 plaatselijke tijd deze aanval vanuit een positie op 300 meter afstand van het hoofdkwartier van het uit Fiji afkomstige contingent van UNIFIL bij Qana, 12 kilometer ten zuidoosten van Tyrus. Vijf minuten later begon Israelische artillerie de VN-basis te bestoken, waar 800 burgers uit dorpen in de omgeving sinds een week bivakkeerden om aan de Israelische luchtacties te ontkomen.

“Het bombardement begon om 1400 uur”, aldus Goksel. “Het duurde een half uur, en vijf granaten sloegen binnen de hekken van het hoofdkwartier in.”

UNIFIL had Israel “bij herhaling” gevraagd het schieten op het Fijische hoofdkwartier te staken, “met de mededeling dat we civiele slachtoffers hadden, maar vergeefs”, zei Goksel. Hij voegde eraan toe dat “de Israeliërs precies op de hoogte waren van de plaats van het hoofdkwartier van het Fijische contingent, dat uitgebreid en zichtbaar is, en precies wisten dat het burgers herbergde”.

Volgens een radio-amateur die de gesprekken tussen de Fijiërs en het UNIFIL-hoofdkwartier in Naqoura had gevolgd, hadden de Fijische militairen Naqoura wanhopig gevraagd bij de Israeliërs tussenbeide te komen. “Ze beschieten ons. Vraag de Israeliërs op te houden”, smeekte een Fijiër. “We hebben ze geïnformeerd, heb even geduld”, luidde het antwoord.

Enkele minuten later riep een andere Fijiër: “ik heb hier tientallen dode burgers. Ik ga het verbindingscomité van het Libanese leger vragen om ze te evacueren, laat het schieten ophouden!” “We zijn tussenbeide gekomen, we zijn tussenbeide gekomen”, reageerde Naqoura.

De chef-staf van het Israelische leger, luitenant-generaal Amnon Shahak, heeft gezegd dat de VN altijd op de hoogte worden gesteld van ophanden zijnde beschietingen, en ook in dit geval. Maar volgens een VN-zegsman kwam de Israelische waarschuwing 3 minuten na het begin van de eerste directe inslag.

Hezbollah heeft ontkend dat het bij Qana actief is geweest. “Om zijn ongerechtvaardigde agressie tegen burgers te verhullen, heeft de vijand een campagne van leugenachtige geruchten over de aanwezigheid van een Hezbollah-artillerie (in Qana) gelanceerd”, aldus een Hezbollah-communiqué. (AFP, Reuter)