Fransje Killaars

Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u, zo 12 mei 14-17u. Prijzen ƒ 400,- tot ƒ 20.000,-. T/m 12 mei.

Fransje Killaars (Maastricht 1959) heeft de koele grijs-witte ruimte van Galerie de Expeditie omgebouwd tot een Oosterse nomaden-tent. De wand en ladenkasten zijn bekleed met effen katoenen stoffen, op de vloer liggen geweven (opgerolde) tapijten en kussens. Boven een matras is een baldakijn gespannen. Het geheel is een bonte kermis van oogverblindende kleuren die letterlijk pijn doen aan je ogen: shocking pink met fluorescerend geel, paars, blauw, knaloranje en groen.

Na een verblijf in India (1991-1992) voegde Killaars een nieuwe dimensie toe aan haar schilderijen waarin ze de simultaanwerking van kleuren onderzocht. Ze verzamelde felgekleurde Indiaase stoffen en keerde later regelmatig in het land terug om textiel naar eigen ontwerp te laten verven en weven. De zogenaamde 'hoek-beelden', een combinatie van schilderijen en tapijten of uitsluitend stoffen op wand en vloer waren het eerste resultaat. Door het bescheiden formaat was de werking nog gering. Door het opvoeren van de kleurcontrasten - Killaars maakt meer gebruik van fluorescerend acryldraad - en door de schaalvergroting is het effect versterkt. Wie in deze installatie met de dubbelzinnige titel Untouchables gaat zitten, wordt ondergedompeld in een zinderend, exotisch kleurenbad.

Vorig jaar maakte Killaars voor de tentoonstelling De koffer van de Célibatair in het station van Maastricht ook al zo'n kamerbrede installatie. Wie deze expositie heeft gemist kan alsnog een indruk krijgen door het geweven boek met een fraai, 'langdradig' omslag door te bladeren dat Killaars in India naar dia's liet vervaardigen.

Hoe exotisch de stoffen er ook uit zien, ze zijn lang niet allemaal door Killaars zelf meegenomen uit India. De effen katoenen lappen kocht ze bij de Hema en andere stofjes zijn afkomstig van de Amsterdamse Noordermarkt. Niet alleen de vermenging van westerse en Indiase cultuur houdt Killaars bezig, ook de tegenstellingen tussen Hindoes en Moslims in India zelf. In een multiple heeft ze bindi's, vilten stippen die Hindoes op het voorhoofd dragen, gecombineerd met stalen die kenmerkend zijn voor de twee verschillende religieuze achtergronden.

    • Din Pieters