Frankrijk: vaste prijs

PARIJS, 19 APRIL. Frankrijk is de laatste decennia zo geschrokken van het verdwijnen van de kleine platenwinkel in stadjes en steden, dat de socialistische regering in 1981 zonder al te veel tegenstand de Wet op de vaste boekenprijs heeft kunnen invoeren. Die Wet-Lang geldt nog steeds, ondanks oppositie van grote warenhuizen.

Minister van Cultuur Jack Lang kwam met de wet ter bescherming van de diversiteit van het boekenaanbod als een eerste voorbeeld van links cultuurbeleid. Zowel de uitgeverijwereld als distributie en boekhandel zouden sterk worden uitgedund als de wet van de grote getallen zijn commerciële werk ongehinderd kon blijven doen, was de gedachte. In Frankrijk kwamen vorig jaar 23.500 boeken uit, een vijf jaar min of meer stabiel getal, maar een duidelijke toename vergeleken bij de jaren tachtig.

De grote 'culturele' supermarkten van de FNAC en gewone supermarkten zoals de Leclerc vallen de vaste boekenprijs (en handelskorting) steeds aan, maar vinden daarvoor onvoldoende steun. Zij mogen de individuele klant maximaal 5 procent korting geven op door de uitgever vastgestelde prijzen; pas na anderhalf jaar is de prijs van een boek vrij.

Dankzij het beschermende prijs-systeem kunnen kleinere uitgeverijen het hoofd boven water houden naast de grootste uitgeverijen, Hachette en de Groupe de la Cité, die samen 70 procent van de markt in handen hebben. De vier middelgrote uitgevers zijn literair het bekendst: Gallimard, Seuil, Flammarion en Albin Michel. Zonder dit systeem zouden ook zij het heel moeilijk krijgen, zegt de directeur van een van die uitgeverijen.