Campagne ontaardt in moddergevecht

ROME, 19 APRIL. Twee jaar geleden was Silvio Berlusconi een kinderlokker. Twee weken geleden een nieuwe uitvoering van Goebbels. En maandag een soort duivel die met seks en geweld de ziel van de Italianen koopt.

Sommige politici geloven dat een forse scheldpartij helpt om de aarzelende kiezer in hun kamp te krijgen. Premier Lamberto Dini heeft zijn voormalige minister van justitie Mancuso uitgemaakt voor “een jankende hond”. Het antwoord kwam per kerende krant: Dini was een nieuwe Wyschinski, de grootinquisiteur van Stalin die volgens Mancuso vrouwen uitschold voor koeien en mannen voor jankende honden.

Dini zelf is door Berlusconi omschreven als “een pad” en “het lelijke eendje”, maar Berlusconi krijgt het meeste vitriool over zich heen: stofzuigerverkoper, clown, fantast en praatjesmaker.

Links zegt dat Berlusconi zijn mediamacht net zo doortrapt gebruikt als Hitlers minister van propaganda, Goebbels. Romano Prodi zei maandag, terwijl voor 's avonds Indecent Proposal met Demi Moore op een Berlusconi-zender geprogrammeerd stond, dat zijn tv-zenders “de tegenpool van christelijke waarden” zijn. Berlusconi heeft Italië ontkerstent, zei Prodi. Overigens zijn de decolletés bij Berlusconi maar een fractie dieper dan op de staatszender Rai. Hij zet alleen minder bijbelfilms op het programma.

Berlusconi vergelijkt de Milanese magistraten die hem van corruptie verdenken met de bende van de Uno bianca: een groep politie-agenten die buiten werktijd in een witte Fiat Uno stapten om willekeurige mensen vermoordden. Hij vroeg zich zaterdag af of er straks vrije verkiezingen mogelijk zijn als links dit keer wint - de volgende dag werd hij uitgescholden voor electorale terrorist.

Mancuso is nog steeds woedend op Dini en op president Scalfaro, die volgens hem hebben samengezworen om hem uit het kabinet te werken. Hij vergeleek ze met de twee vieze oude mannen die worden verdacht in het proces tegen het monster van Florence, de moordenaar van een aantal vrijende paartjes.

In het algemeen scheldt rechts vaker dan links. Umberto Bossi, de leider van de federalistische Lega Nord die eind 1994 met Berlusconi heeft gebroken, is een “geïnfecteerde worm, een luis”. Dini is vergeleken met de Panamese leider Noriega, spil in de cocainehandel. Prodi is een bolsjewiek en de linkse leider Massimo D'Alema een nieuwe Djengis Khan.