Beurs iets hoger ondanks daling dollar met cent

AMSTERDAM, 19 APRIL. De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen gematigd positief. De hogere obligatiekoersen boden tegenwicht voor de daling van de dollar met een cent. De AEX-index van belangrijkste aandelen steeg met 2,21 punten tot 545,77.

AMSTERDAM De uitgevers herstelden van de verliezen in de afgelopen dagen. Het aandeel Elsevier steeg met dertig cent tot 26,40 gulden, VNU met twee kwartjes op 28,60 gulden en Wolters Kluwer een gulden tot 188,80.

De internationals leken nauwelijks onder de indruk van de lagere dollar. KLM won tachtig cent op 60,20 gulden, Akzo Nobel steeg met 3 gulden naar 193,50 en Unilever 3,10 gulden op precies 234 gulden.

Ook Internatio-Müller deed het goed. De top van het Rotterdamse havenbedrijf hield gisteren in Londen een presentatie voor Angelsaksische beleggers. Het aandeel boekte een winst van drie gulden op 146 gulden.

Ondanks de positieve trend waren er ook een aantal verliezers op het Damrak. Koninklijke Olie leverde 1,70 gulden in op 239,50 gulden, CSM 80 cent op 80,10 gulden. Hoogovens verloor 70 cent op 63,80, Stork 30 cent op 48,90 en Heineken 40 cent op 354,10. Vendex en Pakhoed noteerden elk een dubbeltje lager.

De obligatiekoersen boden de aandelenmarkt steun. De tienjarige staatslening noteerde omstreeks het middaguur 0,3 punten hoger op 97,60. Het rendement - de lange rente - daalde tot 6,33 procent.

De meeste banken en verzekeraars profiteerden daarvan. ABN Amro noteerde 90 cent hoger op 83,60 gulden en het aandeel ING steeg met 70 cent tot 122,80 gulden. Fortis Amev daarentegen moest 40 cent inleveren op precies 121 gulden.

Ook de expiratie van optie- en termijncontracten - vanmiddag - bood de aandelenkoersen steun. “Dat brengt een enorme koopdrang, zeg maar koopdwang met zich mee,” aldus een handelaar.

Ook de andere Europese beurzen waren over het algemeen hoger. Alleen de DAX-index van belangrijkste aandelen in Duitsland noteerde omstreeks het middaguur bijna een half procent lager.

De Kas-Associatie sprak vanmorgen de verwachting uit dat in het komend jaar winstherstel zal volgen op de winstdaling van het afgelopen jaar. Het aandeel noteerde vanmorgen precies een gulden hoger op 60 gulden.

Het aandeel Koninklijke Van Besouw, waarvan de notering enkele dagen was opgeschort, kwam weer in notering en verloor 5 cent op 40 cent. De tapijtenfabrikant kondigde vanmorgen officieel het bankroet aan.

Ondanks de verlaging van de rente in Nederland en Duitsland heeft de dollar in de afgelopen etmaal een cent ingeleverd. Kort na de verlaging van de officiële rentetarieven in Duitsland won de Amerikaanse munt terrein, maar later op de dag in New York sloeg de opwaartse trend om. De dollar noteerde vanmorgen omstreeks het middaguur 1,6790 tegenover een slotkoers van 1,6890 gulden gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs sloot de Dow Jones-index van belangrijkste fondsen na een wisselvallig koersverloop 1,82 punten hoger op 5551,75. Onder aanvoering van IBM dat na de koersdaling van gisteren enigszins herstelde deden de technologiefondsen het beter.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg de Nikkei-index van belangrijkste fondsen met 71,34 punten tot 21.883,84. Aandelenkoersen openden overwegend lager, maar in de loop van de middag volgde herstel. Er werden ongeveer 500 miljoen aandelen verhandeld.