A2000 zegt contract met TeleSelect op

AMSTERDAM, 19 APRIL. De Amsterdamse kabelmaatschappij A2000 heeft de samenwerking met TeleSelect opgezegd. TeleSelect dat in de hoofdstad kanalen voor betaaltelevisie verzorgt overweegt nu wegens “contractbreuk” naar de rechter te stappen.

De ruzie is opmerkelijk omdat Philips aandeelhouder is van beide bedrijven. TeleSelect verzorgt in de regio Amsterdam onder de naam 'TV a La Carte' 5 betaalkanalen volgens het pay-per-view-principe waarbij een kijker per bekeken film betaalt. Maar met 1600 abonnees zijn de kanalen waarvoor een speciale decoder moet worden gehuurd volgens A2000-directeur J. Wolfert geen succes geworden. Wolfert zegt niet tevreden te zijn over de kwaliteit van de programma's die TeleSelect levert. “We willen meer dan een toegangskastje voor videotheken. Daarvoor bestaat onvoldoende belangstelling,” aldus Wolfert.

Volgens directeur B. Pluis van TeleSelect is de opzegging onrechtmatig omdat niet voldaan is aan de voorwaarden die daarvoor in het meerjarige contract zijn vastgelegd. Bovendien vindt Pluis dat A2000 zich op grond van de huidige mediawetgeving niet met programmering heeft te bemoeien. Pluis houdt rekening met de mogelijkheid dat het geschil voor de rechter zal worden uitgevochten.

Een woordvoerder van Philips kan zich voorstellen dat het geschil verbazing wekt. TeleSelect is voor 52 procent in handen van de multinational, terwijl Philips indirect voor een kwart eigenaar is van A2000. Philips zal echter niet ingrijpen: “Het is een zakelijk verschil van mening, we laten het aan A2000 en TeleSelect zelf over. Je moet dat soort dingen niet op centraal niveau willen regelen,” aldus Philips. “Als grote onderneming met veel deelnemingen, loop je het risico dat dit een keer zal gebeuren.”

A2000 wil met pay-per-view een nieuwe start maken in het najaar. In september zal het bedrijf de abonnees achter een decoder een pluspakket aanbieden met daarop waarschijnlijk onder meer het nieuwe sportkanaal Sport 7.

Directeur J. Zwerus van TeleSelect-concurrent Mediakabel dat ook betaaltelevisieplannen heeft, hoopt dat zijn bedrijf door A2000 wordt gekozen als nieuwe aanbieder van TV-kanalen in Amsterdam. Mediakabel heeft voor de lancering van nieuwe kanalen een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse filmstudio Twentieth Century Fox van Rupert Murdoch en de Amerikaanse kabelaar US West dat op haar beurt ook aandeelhouder is van A2000. Zwerus vindt overigens dat A2000 het mislukken van 'TV a La Carte' voor een belangrijk deel aan zichzelf heeft te wijten. “Het is fout om een produkt te marketen dat je nooit moet marketen, namelijk porno.” Behalve 4 kanalen met gewone bioscoop films, levert TeleSelect een kanaal met erotische films. A2000 heeft de martketing van betaaltelevisie in eigen handen gehouden, terwijl dat in Utrecht en Den Haag dat door TeleSelect werd verzorgd. In beide steden trekken de pay-per-view-kanalen meer abonnees dan in Amsterdam. Pay-per-view is vooral interessant voor mediabedrijven met het oog op allerlei toekomstige lucratieve interactieve diensten als bijvoorbeeld teleshopping.

    • Monique Snoeijen
    • Jaco Alberts