Zwitsers ijshockeyteam bespaart Nederland afgang

EINDHOVEN, 18 APRIL. Zwitserland was gisteren op het WK voor B-landen in Eindhoven lief voor het Nederlands ijshockeyteam. Bij vlagen wekte de tegenstander zelfs de indruk Oranje te sparen. De nummer drie in het klassement hield bij 5-1 op met scoren. Daarmee bleef de ploeg van bondscoach Doug Mason een afgang bespaard.

Verliezen van Zwitserland is geen schande. Het land pendelt immers al jaren heen en weer tussen de B- en de A-poule. In 1971, 1986, 1990 en 1994 promoveerde Zwitserland naar de A-poule, even zovele keren degradeerde het weer naar de B-poule. Ook dit jaar heeft bondscoach Simon Schenk, die maar liefst negen Zwitserse debutanten selecteerde, maar één doel: promotie.

Mislukt de missie, dan heeft Schenk gefaald. Om die reden kwam het onverwachte verlies tegen Wit-Rusland, in de eerste wedstrijd, als een schok voor de Zwitsers. Vooral omdat de grootste concurrent, Letland, tot dusver geen fouten maakte.

Beide teams ontmoeten elkaar zaterdag, de laatste dag van het toernooi. Een echte finale derhalve.

Ook Nederland, dat vandaag tegen de Letten aantreedt, moet zich concentreren op zaterdag als Polen de opponent is. Dan zal blijken of Oranje Japan of Denemarken onder zich kan houden. In het voordeel van Nederland is dat de resultaten van de concurrentie dan al bekend is.

Hoewel Letland nog wacht, zijn de spelers in hun hoofd al onbewust bezig met Polen. Tegen Zwitserland hielden de mannen van Mason één periode goed stand. Na de treffer van Leuenberger, die in de tweede minuut van de tweede periode 0-1 maakte, zakte de moraal bij Nederland. De spelers wekten weliswaar de indruk te willen knokken, maar wisten dat de Zwitsers veel te sterk waren.

De tegenstander buitte het veldoverwicht in de 27ste en 30ste minuut gestaag uit door doelpunten van Zeiter en Hollenstein. Met een beetje meer goede wil had de ploeg die tot dusver het meest produktief is, een grotere voorsprong kunnen nemen.

oor enerzijds laks optreden van de Zwitserse aanvallers en anderzijds goed verdedigen van Nederland bleef de schade echter beperkt. Een score van 7-1, waarmee de formatie van Schenk Oranje in het Olympisch kwalificatietoernooi twee keer versloeg, behoorde zeker tot de mogelijkheden.

De Zwitsers lieten in de derde periode, toen Mason doelman Loos had gewisseld voor Hendriks, Nederland zelfs dichterbij komen. Theo Kruger sloeg in de 46ste minuut de puck binnen: 3-1. Zoveel brutaliteit pikte Zwitserland niet. Een minuut later maakte Fischer 4-1. Het talent Jeannin bouwde de score in de 53ste minuut uit tot 5-1. Daarmee namen de Zwitsers genoegen. (ANP)