Zwemrecords van Pankratov niet erkend

LAUSANNE, 18 APRIL. De naam van de Russische zwemmer Denis Pankratov, die begin februari in Parijs de wereldrecords op de 100 en 200 meter vlinderslag verbeterde, is weer uit de boeken verdwenen. De internationale zwemfederatie FINA besloot de toptijden niet te erkennen omdat er niet binnen 24 uur na afloop een dopingcontrole heeft plaatsgehad. Dat is sinds november vereist. Pankratov, die zeer lang onder water blijft, legde de 100 meter in Parijs af in 51,94 seconden; de 200 meter in 1.52,34. De wereldrecords stonden op naam van de Canadees Marcel Gery (52,07) en de Fransman Franck Esposito (1.53,05). Zij blijven dus de snelsten ter wereld op de onderdelen in het 25-meterbad. In het 50-meterbad is Pankratov op beide afstanden wereldrecordhouder. In Atlanta is hij op de vlinderslag favoriet voor olympisch goud.