Voorkeur; Film

BLUE IN THE FACE Het collage-achtige vervolg op Smoke (regie Wayne Wang en Paul Auster) is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd, gesmacht en gemopperd door onder anderen Lou Reed, Mel Gorham, Mira Sorvino, en Jim Jarmusch. In 8 theaters.

CYCLO (Xich lô) Operateske geweldfilm van de in Frankrijk wonende Vietnamees Tran Anh Hung. In visionaire scènes wordt de morele neergang van een jonge riksjabestuurder uit Ho Tsjiminh-stad blootgelegd. Ondanks de weelderige aandacht voor de grenzen van de menselijke slechtheid is de met een Gouden Leeuw bekroonde film een teder en humaan document. Amsterdam, Cinecenter en Kriterion; Rotterdam, Lantaren/Venster 1; Den Haag, Haags Filmhuis; Utrecht, Springhaver; Groningen, Filmhuis Liga 68; Nijmegen, Cinemariënburg.

DEAD MAN WALKING Sean Penn en Susan Sarandon excelleren als gekooide moordenaar en moreel onwrikbare non in een ongewone, niet pamflettistische, speelfilm over de doodstraf. Het op een boek van Helen Prejean gebaseerde verhaal werd indringend verfilmd door Tim Robbins, die geen dilemma uit de weg ging. In 16 theaters.

GET SHORTY De op Elmore Leonards boek gebaseerde, geraffineerde satire over Hollywood, waar de dienst wordt uitgemaakt door boeven en halvegaren, komt in de regie van Barry Sonnenfeld moeizaam op gang, maar word geheel gedragen door een in alle opzichten triomferende John Travolta die zich in het filmmilieu uitstekend staande weet te houden. In 34 theaters.

DE JURK In zijn derde, knap geconstrueerde, maar losse speelfilm volgt regisseur Alex van Warmerdam de levensloop van een zomerjurk, van katoenbolletje tot crematorium. Fragmenten van 'vrolijke verhalen' vormen een grimmig mozaïek van rampspoed en onmacht in de intermenselijke sfeer. In 18 theaters.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In 11 theaters.

DER SIEBENTE KONTINENT Het eerste deel van Michael Hanekes trilogie over de 'emotionele bevriezing' van zijn vaderland Oostenrijk is een ijselijk gefilmd stap-voor-stap verslag van de collectieve zelfmoord van een burgerfamilie. Breda, Chassé Cinema.

TOY STORY Eerste avondvullende computer-animatie film uit de geschiedenis van John Lasseter is een slimme reclameboodschap voor speelgoedpoppetjes van hard plastic, maar ook de ultieme verwezenlijking van de droom van het kind, dat zijn speelgoed een ziel toekent. Cowboy Woody, de favoriet van zijn eigenaar, ziet zich van die positie verdreven door astronaut Buzz Lightyear in onvervalste buddy-film over vriendschap en geborgenheid. In 138 theaters.

EN VERDER L'avventura (Nijmegen), Babe (Een buitengewone big) (59 theaters). Belle de jour (Utrecht), Butterfly Kiss (Amsterdam, Groningen), Casino (23 theaters); Clueless (Amsterdam, Groningen, Zaandam, Lelystad, Vlissingen, Gouda, Woerden); Good Men, Good Women (Haonan haonü) (Amsterdam, Nederlands Filmmuseum; Den Haag, Haags Filmhuis, Filmcircuit Friesland), La cérémonie (Amsterdam, Deventer) La dolce vita (Nijmegen), Heavy (Utrecht, Maastricht, Filmcircuit Friesland), Kaos (Amsterdam), Kids (Gouda, Helmond, Schagen), Lang leve de koningin (Amsterdam, Eindhoven), Living in Oblivion (Enschede), Sense and sensibility (18 theaters), Smoke (9 theaters); The Usual Suspects (15 theaters); Ulysses' Gaze (Amsterdam), Underground (Venlo, Zutphen); Zusje (8 theaters).