Thoraxcentrum wordt ondergebracht in een algemeen ziekenhuis

BREDA, 18 APRIL. Het thoraxcentrum van medisch centrum De Klokkenberg in Breda wordt over enkele jaren ondergebracht in een algemeen ziekenhuis, bij voorkeur in of dichtbij Breda. Dat heeft de raad van toezicht van De Klokkenberg besloten op dringend advies van een externe onderzoekscommissie onder voorzitterschap van prof. dr. R. In 't Veld, de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Noord-Brabant en het ministerie van VWS.

De raad had eind vorig jaar de commissie ingesteld om de problemen tussen de directie en de medisch specialisten van het thoraxcentrum op te lossen. Dat conflict liep zo hoog op dat de raad van toezicht algemeen directeur dr. Tanke in februari op non-actief heeft gezet. Tanke bleef wel directeur van de andere klinieken. Ruim een maand geleden besloot De Klokkenberg de longoperaties in het thoraxcentrum voor onbepaalde tijd op te schorten omdat de inspectie een uiteindelijk fatale operatie bij een longkankerpatiënt had omschreven als een “opeenstapeling van fouten, tekortkomingen en nalatigheden”.

De inbedding van het hart- en longcentrum in een algemeen ziekenhuis is noodzakelijk om de kwaliteit van de hartchirurgie op peil te houden en daardoor het uitvoeren van hartoperaties in de regio West-Brabant op termijn te waarborgen. Het thoraxcentrum mist in het multicategorale ziekenhuis De Klokkenberg de directe samenwerking met verwante disciplines, die noodzakelijk wordt geacht in geval van complicaties bij hartoperaties en bij het toenemend aantal oudere patiënten.

De raad van toezicht zal binnenkort de onderhandelingen beginnen met algemene ziekenhuizen die het thoraxcentrum binnen hun muren willen halen. De belangrijkste kandidaten zijn volgens woordvoerder G. Eissens van de raad van toezicht het Ignatiusziekenhuis in Breda en het Elisabethziekenhuis in Tilburg. Een fusieplan tussen De Klokkenberg en het Ignatiusziekenhuis ketste enkele jaren geleden af.

Als voorwaarde bij het afstoten van het thoraxcentrum stelt de raad van toezicht dat de overige vier klinieken van De Klokkenberg behouden kunnen blijven. Het ministerie van VWS heeft volgens de raad hiervoor medewerking toegezegd.